Очуканите автомобилостроители завиват при намалена видимост

Производителите на автомобили са изправени пред спад на европейското търсене, а после ги чакат мерки срещу климатичните изменения. И двата фактора са предпоставка за преструктуриране, консолидация, сливания и придобивания. Януарското Северноамериканско международно автомобилно изложение в Детройт, родното място на „Голямата тройка“ в американското автомобилостроене (Ford, General Motors и Chrysler), бе посетено от група конгресмени. Председателят на Долната камара Нанси Пелоси обясни: „Дойдохме да чуем, видим, разберем и преценим какво се случва с инвестициите ни.“
Федералното правителство отпусна $60 млрд. заем на автомобилостроителите срещу контрол над GM и миноритарен дял в Chrysler, които в средата на 2009 г. приключиха процедура по защита от кредитори. $3,5 млрд. бяха дадени в помощ на доставчиците на части, а $3 млрд. – за дилърите. Общата държавна помощ е равна на заем от над $50 хил. за всяко работно място в производството, изчислява Филип Уайли, директор на консултанта Houlihan Lokey.

Продажба на активи

Основното постижение на американските автомобилостроители и снабдители е оптимизацията чрез преструктуриране и редуциране на капацитета.
Американските компании се освободиха от редица чужди активи. Ford продаде шведската Volvo на китайската Geely за $2 млрд. Сделката трябва да приключи до края на второто тримесечие на 2010 г. GM Europe реши да задържи Opel, след като почти я продаде на консорциум с участие на канадската Magna. GM обаче обяви закриване на завода за Astra в Антверпен, което ще унищожи 2600 работни места.
Chrysler се обвърза с Fiat. Италианците имат 20% в Chrysler, които при определени условия ще нараснат до 35%. Мажоритарният дял в Chrysler е невъзможен преди изплащането на дълга към американските данъкоплатци. Въпреки успеха на Fiat 500 сделката има противници. Консултант, пожелал да остане анонимен, се съмнява не просто във възможността Chrysler да стане отново рентабилна, но и в оцеляването на Fiat. Последната е на обратния полюс спрямо 2004 г., когато GM плати компенсации, за да избегне придобиване на губещото й автозвено. Сега италианската компания е спрягана като един от възможните купувачи на Opel, в случай че преструктурирането на GM Europe пропадне. Дуото Fiat-Opel би бил вторият играч на Стария континент след Volkswagen. Споменатият консултант обаче смята и Opel за обречен.

Стимулите бавят

Шоуто в Детройт не убеди всички, че секторът е преодолял най-страшното. „Предвид, че в последните две години глобалната автоиндустрия почти се срина, настроението бе странно оптимистично. Може да е заради възстановяването на отделни пазари, но свръхкапацитетът в глобален мащаб остава опасен проблем“, казва Ерик Хейман от Deutsche Bank Research.
САЩ са сред пазарите с по-добри позиции за 2010 г., тъй като взеха повече мерки. Местните компании редуцираха капацитета с 30-40% и не разчитаха на търсене, стимулирано от субсидии. Продажбите на нови коли в САЩ са прогнозирани да нараснат с около 10% през 2010 г. Пазарите от БРИК (Бразилия, Русия, Индия и Китай) също може да нараснат с 6-10%. Китай да регистрира главоломен ръст през 2009 г. от 50% до над 10 млн. бройки, което я превръща в най-големия автомобилен пазар в бъдеще.
Свръхкапацитетът е проблем в Европа заради краткосрочния ефект на стимулите за търсенето. Германия поведе с инициативи за €5 млрд., последваха я Великобритания, Франция и Испания. Спадът на европейското вътрешно търсене от над 6% можеше да удари най-зле Германия, но местните производители и доставчици са по-защитени, тъй като 70% от продукцията им е за износ и са профилирани в луксозните коли.
Хейман отбелязва, че досега единствено в САЩ са регистрирани сериозни корекции в капацитета, а нови заводи се строят в Азия и САЩ: „Свръхпредлагането ще продължи. Нова буря в сектора е неизбежна и ще вземе жертви, ако политиците го позволят.“

Евроконсолидация

В германския пазар финансовата криза преобърна ролите в една изненадваща и мащабна сделка. VW ще придобие по-малкия си съперник Porsche за €12,4 млрд. Участието на VW в Porsche стана 49,9% в края на 2009 г. и ще доведе до пълно придобиване до 2011 г.
Очаква се развръзка на друга сага с участие на VW – германо-шведския съюз между MAN (29,9% са на VW) и Scaniа (VW притежава 49,29% и 71,8% от гласовете). Обединението на двата производителя на камиони със съответното звено на VW ще роди най-големия европейски производител в сегмента, следван от Volvo и Daimler.
Пред луксозния производител Daimler има и по-лоши варианти от сливане с BMW (световен лидер в луксозния сегмент), но тук клиентите са против.
По отношение реакциите към евентуално сливане на Fiat и Opel Кристоф Буланже от Calyon твърди, че най-засегнатите масови производители ще са Ford Europe, Renault и Peugeot. Възможностите на Ford Europe за нови съюзи са ограничени от стратегията за глобализирана платформа, а основният вариант на Renault Nissan е да продължи интеграцията на 10-годишния си съюз.
Буланже определя Peugeot като особен случай заради строгия контрол на собствениците: „Семейството не е против сделка за ускоряване глобализацията на Peugeot и постигане на мащаб, дори това да изисква разводняване на дела му от 30%, стига да остане основен акционер.“ Най-очевидни партньори са сегашните сътрудници – Ford (едва ли), BMW (малко вероятно), Fiat (логично) и Mitsubishi (най-лесното решение).
От ниски към нулеви емисии
Калъм Макрей от PricewaterhouseCoopers описва видяното в Детройт така: „Натискът на разходите бе виден. Няма толкова блясък и ексцентрични дизайни.“ Американците показаха по-малки двигатели в отговор на законодателните промени. Сред звездите бе Nissan Leaf, „първата електрическа кола в света, конструирана за ежедневието и на достъпна цена“. Колата не излъчва вредни емисии, за разлика от хибридните модели (като пионера Toyota Prius).
„Много компании с облекчение посрещнаха 2010 г. Сега обмислят мерки за повишаване конкурентоспособността и се питат дали разполагат с правилната технология, мащаб, пазар, казва Макрей. Успехът ще зависи от способността на компанията да запълва празнините в бъдещото технологично портфолио, да увеличава регионалното присъствие и да решава проблема с мащаба.“ Може да последва нов активен период на сливания и придобивания и на джойнт венчъри. Буланже добавя, че консолидацията е ключ към оцеляването сред задаващата се вълна от сливания и придобивания.

Куeнтин Карaтърс, Reuters

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *