Комисията за финансов надзор ще подпише Меморандума на Международната организация на комисиите по ценни книжа

На свое заседание, проведено на 28.10.2009 г., КФН прие решение за подписване на Многостранния меморандум за сътрудничество и обмяна на информация на Международната организация на комисиите по ценни книжа (IOSCO). Меморандумът представлява международно признание за качествена надзорна рамка в областта на ценните книжа и дава възможност на подписалите го институции да обменят надзорна информация помежду си и по този начин да преследват и разкриват закононарушения извън границите на собствената си юрисдикция. Тази възможност е от изключително значение за надзора в условията на глобализиращи се финансови пазари.
След задълбочен преглед на актуализираната информация и допълнителна обстойна проверка на българското законодателство и надзорните практики на КФН, Проверяващата комисия на IOSCO излезе с положително становище и отправи покана към КФН за присъединяването й към Меморандума.
Меморандумът в настоящата му редакция е изготвен през май 2002 г. и през следващите няколко години се утвърди като най-високият глобален стандарт за ефективно международно сътрудничество в областта на ценните книжа.
До момента към него са се присъединили 55 държави (включени в Анекс “А”), между които 19 държави – членки на ЕС, САЩ, Индия, Китай и Япония. Много важна група страни, подписали Меморандума на IOSCO са и редица офшорни центрове. По силата на Меморандума надзорните органи в тези центрове също са длъжни да разкриват информация за фирмите, регистрирани в тяхната юрисдикция, включително и данни за структурата на собствеността на тези фирми.
Още през 2005 г., след двугодишен период на оценка на кандидатурата ни, КФН бе приета в Анекс „Б” на меморандума. За да може да бъде приета в Анекс „А” и да стане пълноправен член на споразумението (и съответно да може да обменя информация с другите му членове), КФН трябваше да получи по-големи правомощия и възможности за достъп до информация, които да отговарят на изискванията на меморандума. Това наложи редица изменения на ЗКФН, последното от които беше прието от Народното събрание в началото на 2009 г. (обн. ДВ бр. 24 от 2009 г. ). След влизането в сила на последните изменения в законодателството, през месец април тази година КФН поднови кандидатурата си и получи одобрение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *