Компании от недвижимия сектор са добри за портфейлна диверсификация

Проучване на европейската асоциация за публично недвижимо имущество (European Public Real Estate Association – EPRA) показва, че инвестициите в компании от сектора на недвижимите имоти представляват добър финансов похват за портфейлна диверсификация.

Въпреки че тези инвестиции са добър диверсификатор на различни видове активи, най-висока негативна корелация те имат с облигационните портфейли.

Проучването, проведено от проф. Стефан Себастиан от университета в Регенсбург, Германия, проверява корелацията между компании от недвижимия сектор с портфейли от акции, облигации, държавни ценни книжа, директни инвестиции в недвижимо имущество, акции на компании от развиващи се пазари, хедж фондове и стоки на пазарите в САЩ, Великобритания, Австралия, Франция, Швеция и Холандия.

Резултатите показват, че за всички класове активи компаниите от недвижимия сектор са с корелация под 1, като в някои случаи корелацията има и отрицателен знак.

Корелацията измерва връзката между движението на цените на даден брой активи в един портфейл. Стойностите варират между -1 и +1. Така например, при корелация от -1 на два класа активи (или перфектна отрицателна корелация) скок в цената на първия клас акции от 5 на сто кореспондира на спад от точно 5 на сто в цената на втория клас; при корелация от +1 5 процентен скок в цената на един актив кореспондира на същото по големина увеличение в другия; нулева корелация означава, че няма никаква зависимост между двата класа активи.

На практика акции с корелация +1 и -1 не съществуват. Трудно се намират и класове активи с отрицателна корелация, така че и активи с ниска позитивна корелация също са добър диверсификационен инструмент.

Инвеститорите, които искат да хеджират максимално риска на един портфейл, търсят акции с висока отрицателна корелация (близка до -1).

От 2000 година насам корелацията между компаниите в недвижимия сектор и облигационни портфейли е отрицателна, което е доказателство за добрите диверсификационни свойства на компаниите от сектора на недвижимите имоти.

Според проф. Себастиан средната корелация между портфейли с акции на недвижими компании и такива с акции от фондовите пазари е 0,5 за периода между 1994 и 2006 г.

„Акциите на компаниите, занимаващи се с недвижимо имущество, за дълго време бяха обект на интерес само на тесните специалисти. Сега вече изглежда, че те имат потенциал да се превърнат в една от класическите инвестиции“, смята проф. Себастиян.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *