Комплексни фактори понижиха долара

Доларът се срина вчера, достигайки 10-седмично дъно срещу еврото, въпреки липсата на катализатор за такова движение. Единната валута достигна рекордни стойности и срещу йената. Две основни версии са в обращение за вчерашните движения. Според първата централни банки от Азия и Средния Изток са на път да диверсифицират част от резервите си извън долара, което отново откри дискусията за финансирането на огромния американски дефицит по текущата сметка.

Всичко започна след изказването на китайския политик Ченг Сиуей, според което Китай е в състояние да спре купуването на деноминирани в долари облигации, да увеличи покупките на американски стоки и постепенно да редуцира активите си в доларови облигации. Китайската народна банка се разграничи от възгледите на Ченг, а анализатори подчертаха, че той не участва в определянето на икономическата или финансовата политика и е парламентарист.

Междувременно обаче, часове по-късно, Кувейт и Катар се присъединиха към ОАЕ и загатнаха, че ще купуват повече евро за сметка на долари. И тук се появиха анализатори, според които това едва ли ще е истина, тъй като ОАЕ, най-големият собственик на долари от триото, има едва 23.4 милиарда долара.

Специалистите по валутните пазари обобщиха, че няма нищо ново около тези коментари и че вниманието на пазара се връща отново към структурните проблеми, които доведоха до спада на долара през 2003 и 2004 г. Все пак някои допълниха, че вчерашните коментари са добър индикатор за бъдещото поведение в региона на частните инвеститори и на управляваните от правителството фондове, които сборно имат голяма тежест на световните пазари.

Второто обяснение за вчерашните движения са нарастващите очаквания за свиване на лихвения диференциал между САЩ и еврозоната през тази година. Неочакваният спад на безработицата на Стария континент до 8.2%, в съчетание с увеличението на цените на производителите, усили отново очакванията за повишение на лихвите на ЕЦБ през май, което пък ще е сигнал за още повишения през годината. В същото време не особено силните данни от САЩ водят пазарите към заключението, че цикълът на ФЕД по повишение на лихвите ще завърши през май с последно повишение до 5%.

Технически анализатори обрисуваха вчерашното движение като резултат от задействане на стоп-лос поръчки. Волатилността в евро-долар спадна до много месечни дъна, тъй като двойката се търгуваше в тесни граници в продължение на няколко месеца, а това от своя страна прави пазара склонен към силно и рязко движение.

Вчера еврото достигна рекорден връх в историята си срещу йената на ниво от 144.07.

EURUSD Close 1.2258 High 1.2278 Low 1.2120

Еврото вчера реализира силен пробив и очакваме в следващите седмици да реализира голямо покачване. Първата съпротива е 1.2320 – ниво, спряло преди време покачването на еврото, но едва ли ще окаже сериозна съпротива. Като такава се явява 1.2410, което е 38% корекция на целия спад от 1.3667 до 1.1640. При спад силна подкрепа е бившият връх на 1.2209. Евентуално продължение надолу ще срещне нови подкрепа при вчерашното дъно на 1.2120.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *