Конверитруемите ценни книжа стават атрактивна инвестиция

Автор: Алан Мъскот, вицепрезидент и портфолио менижджър във Franklin Equity Group

Паричните политики в глобален мащаб се променят и отдръпват от подхода на приспособяване, който беше възприет през 2008-2009 година и много наблюдатели вярват, че риска от промяна в лихвените проценти се увеличава.

Междувременно, повишаващото се геополитическо напрежение заплашва чувствителността на глобалните валутни и фондови пазари. Не е изненадващо, че инвеститорите търсят начин да намалят рисковете от излагане на тези влияния.

В опит да се постигне тази цел някои инвеститори се върнаха към конвертируемите ценни книжа. Те се емитират от компании, които желаят да увеличат капитала си. Конвертируемите ценни книжа са хибридни инструменти, които може да се структурират или като дълг – облигации, полици или подчинени облигации, – или под формата на капитал – като привилегировани акции.

Притежаването на конвертируеми ценни книжа дава право на собственика им да ги обърне в определен брой акции на компанията, при предварително уточнени условия. Конвертируемите книжа може да предлагат участие в увеличението на капитала с обикновени акции, докато дълговия компонент осигурява лихвени плащания и претенции към главницата. Ако обикновените акции се покачат, конвертируемата ценна книга трябва също да поскъпне, поради връзката с цената на акциите. Ако обикновените акции не се справят много добре, дълговата компонента би трябвало да редуцира ефекта от поевтиняването.

В среда на пазарна волатилност, която надминава средната, конвертируемите книжа може да бъдат атрактивна инвестиция, защото се очаква, че те могат да предпазят от евентуално обезценяване и същевременно да се запази възможността за участие в увеличението на капитала, ако тенденциите на пазара станат положителни.

Конвертируемите ценни книжа са силно свързани с акциите и негативно свързани с държавните облигации. Тяхното поведение на пазара наподобява повече това на корпоративните облигации, особено тези, които са с висока доходност.

В глобален мащаб има голямо разнообразие на конвертируеми книжа, между които инвеститорите могат да избират. Компании от всякакъв мащаб, от всички сектори, и с пълен набор от характеристики на кредитния рейтинг ги издават всяка година. Причините за емитирането на тези книжа включват потенциални по-ниски разходи що се отнася до лихвени плащания (по-евтини са от банков кредит). С тяхна помощ компаниите могат да диверсифицират източниците си на финансиране и да достигнат до по-широк кръг инвеститори.

Най-близки до облигации са конвертируемите книжа наречени „busted“, защото цената на конвертиране е много по-висока от цената на собствения капитал. Това обезкуражава конверсията, като прави тези ценни книги много по-малко чувствителни на движението в цената на обикновените акции. Този тип конверитруеми книжа осигурява доход, който ще компенсира донякъде спад в цените поради слабост на фондовите пазари. Те обаче осигуряват ограничено капиталово участие, когато акциите поскъпват.

На другия полюс са така наречените „equity-like“ ценни книжа, при които цената на конвертиране е равна или по-ниска от тази на собствения капитал. По принцип представянето на тези книжа е близо до това на акциите, което излага инвеститорите на приблизително същия риск както при акциите, въпреки че запазва потенциалната печалба и сигурността на облигациите.

По средата между горните два вида ценни книжа, са т.нар. „balanced convertibles“, които предлагат умерено ниво на премиум при конвертиране. Едно от предимствата им е техният „асиметричен“ профил риск/възвращаемост, с който се открива по-голям потенциал за участие при положително представяне на акциите на дадена компания и по-малко участие при лошо представяне на акциите.

Ако се вгледат в глобалната макро-политическа среда днес, инвеститорите може да са притеснени относно напрежението между Запада и Русия, заради Украйна и устойчивостта на печалбите на някои световни фондови пазари.

В Европа, поскъпването на акциите на фондовите пазари е значително от 2012 година, докато в САЩ се отчита устойчиво движение нагоре през последните пет години. Икономиките на САЩ и европейските държави дават положителни сигнали, а печалбите на компаниите се повишават. Безработицата, особено в САЩ се понижава. Въпреки това, пазарните оценки в различните региони са все още под дългосрочните средни стойности, така че има баланс на рисковете.

Всички фактори, които са включени тук дават основание за оптимизъм, но все още с голяма доза предпазливост. Това прави държането на конвертируеми облигации при настоящата среда атрактивна част от балансираното портфолио на много инвеститори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *