Консолидация на единната валута на фона на позитивни данни

Въпреки че вторникът не бе лишен от фундаментални данни, основните валути се движеха в тесен рейндж, чиято посока бе опредена още по време на американската сесия от понеделник. Съществени движения се наблюдаваха при канадския долар и британския паунд. Кабелът загуби от стойността си след обявяване на данни за производствения сектор в страната. Фабричното и индустриално производство във Великобритания регистрираха спад съответно с -0.7% и -1.0% срещу пазарни очаквания за ръст в размер на 0.2% и 0.5%. Поредица от неблагоприятни данни за британска икономика от началото на седмицата оказаха на свой ред натиск върху националната валута. Обезпокоителните прогнози за годишния икономически растеж в страната биха могли да дадат нов курс на монетарната политика на Националната банка на Англия, която да предприеме евентуално редуциране на базовата лихва, макар и да липсват подобни анонси от страна на монетарните власти до този момент.

Единната валута на свой ред задържа позиции срещу зелените банкноти на фона на оптимистични данни за икономиката на еврозоната, чийто индекс PMI достигна 50.7 срещу консенсус от 50.6. В рамките на деня позитивните нагласи бяха подкрепени от PMI на Германия както и от фабричните поръчки на най-голямата икономика в евросъюза. Фабричните поръчки в страната достигнаха 2%, което бе съществено над пазарните очаквания за умерен ръст в размер на 2%, а PMI индексът достигна 49.4, което макар и под индикативното ниво 50.0, което показва свиване на отраслите, Германия е на път да реализира възстановяване на производствения сектор.

Доларът се търгува противоречиво във вторник, като във фокуса на пазарните участници бе повишената производителност в неселскостопанския сектор, която достигна двугодишен връх. Неселскостопанската производителност за третото тримесечие в страната нарасна с 4.7%, спрямо очаквания за 4.5%, а фабричните поръчки за октомври се повишиха с 2.2%, което бе в унисон с нагласата на пазара.

Японската валута се търгува относително стабилно спрямо долара във вторник, „търсеща” все още достатъчно доказателства за преодоляна дефлация в страната, които да дадат основания на монетарните власти да и окажат подкрепа.

Началото на търговската седмица бе богата на фундаментални анонси и за австралиеца. Във вторник бе взето решение относно базовата лихва в страната, която бе запазена на същото ниво от 5.5%, а малко по късно бе обявен и БВП за третото четиримесечие, който достигна ръст от 0.2%, срещу консенсус за покачване от 0.3%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *