Корекцията на БФБ изяде 100 млн. лв. от активите на фондовете

Активите на взаимните фондове на българския пазар отчитат първи месечен спад от края на 2005 г.

Корекцията на Българската фондова борса (БФБ) и на западните пазари изяде близо 100 млн. лв. от средствата на фондовете през ноември, показва ежемесечната статистика на в. „Дневник“ на база нетна стойност на активите по данни, представени на борсата, Комисията за финансов надзор и от самите дружества. Спадът е както заради спад в доходността, така и заради обратни изкупувания на дялове.

Повечето от българските фондове с над месец история сформират нетни активи от около 880 млн. лв. при 972 млн. лв. месец по-рано.

Ако се сложат и новите фондове обаче, общият спад се компенсира до 70 млн. лв., което е около 7% спрямо предходния месец, или общо в края на ноември средствата по схемите са около 900 млн. лв.

Общо индустрията включително и чуждестранните фондове леко понижава средствата си под управление от малко над 1.2 млрд. лв. на 1.15 млрд. лв.

Корекцията на БФБ и по-високата степен на обратни изкупувания в началото на месеца, когато започна и задълбочаването на корекцията на пазара, са сред причините за първото негативно движение в индустрията.

По-значителен спад в активите се наблюдава най-вече в по-големите фамилии фондове. Понижението се дължи както на спада на пазара, така и на несигурността в инвеститорите дали този спад ще продължи по-дълъг период, поясни Николай Костов, изпълнителен директор на „ПФБК асет мениджмънт“, чиито фондове започнаха предлагане през ноември.

Според него обратните изкупувания до голяма степен се дължат повече на спекулативно настроени инвеститори, привлечени от публикуваните значителни доходности преди корекцията, което доведе до големи очаквания. За сравнение, основните борсови индекси на БФБ изгубиха между 5-7% през ноември.

В последните дни на месеца обаче пазарът леко се възстанови, което веднага се отрази и на активите на фондовете. Според анализаторите оттук нататък колебанията ще зависят и от това доколко схемите са успели да диверсифицират портфейлите си, за да се защитят от подобни спадове.

Спад в активите си отчитат и чуждестранните фондове, което представителите на дистрибуторите им обясняват както с пониженията на световните пазари, така и донякъде на обратните изкупувания.

Фондовете на „Пайъниър“ завършват ноември с активи от 187.7 млн. лв. при 195 млн. лв. месец по-рано, като това се дължи основно на пониженията на международните капиталови пазари.

СГАМ фондовете пък завършват на 50 млн. лв. при 55 млн. месец по-рано поради по-значителни обратни изкупувания и загуби заради ескпозицията си към долара, поясниха от „Сосиете женерал“, дистрибутиращ фондовете в България.

Единствено консервативните фондове, инвестиращи основно в облигации и инструменти на паричния пазар, остават настрана от спадовете, тъй като активите, в които инвестират, не са обвързани с борсовия пазар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *