Коя е най-подходящата форма за твоето НПО?

Имаш своята идея за проект, който, смяташ, би билполезен на обществото под една или друга форма. Искаш да регистрираш своянеправителствена организацияили както законът нарича НПО-тата “юридическо лице с нестопнска цел”. В България съществуват два вида деление на тези организации – според начина, по които те се управляват и според дейността, която извършват. В единият случай става дума за сдружения и фондация, като сдруженията имат свои членове, а фондациите нямат такива. Относно другото деление твоето НПО може да осъществява дейност в частна или обществена полза. Това означава, че една неправителствена организация може да бъде учредена в четири различни форми – сдружение в частна полза, сдружение в обществена полза, фондация в частна полза и фондация в обществена полза. Как да направиш своя избор като цяло зависи от отговора на три въпроса?

Кой ще участва втвоето НПОи как ще се управлява то?

Ако си сам в своето начинание, нямаш голям избор и трябва да се спреш на фондация, тъй като за сдружението законът изисква определен минимален брой учредители. За сдружение в частна полза трябва да събереш поне още двама съмишленици, а за обществена полза трябва да сте общо поне 7. Фондацията няма членове,в самото си начало тя представлява просто имущество, което се управлява по определен начин. Може да има един или повече учредители, които най-често внасят определена сума пари и избират начин, по който фондацията, вече разполагаща с тези пари, ще се управлява.

По правило сдружението се управлява от управителен съвет, който се състои поне от трима души. Някойот тях се определя за председател. Това е лицето, което представлява съответното НПО в отношенията му с трети лица. Възможно е вместо управителен съвет, сдружението да се управлява и просто от едно лице – управител. По-важните решения в сдруженията се взимат от общото събрание на членовете.

При фондациите няма общо събрание, тъй като няма членове. Има единствено управител или управителен съвет, но учредителят, респективно учредителите, могат да запазят някои права за себе си, например да взимат решение за това как фондацията ще разходва средствата си.

Каква дейност ще извършва твоето НПО?

Неправителствените организации, които са регистрирани в частна полза, логично, извършват дейност, която е в интерес на определен кръг лица, най-често членовете на сдружение или пък конкретна група от хора, например инжинерите на open source софтуер.

Ако по дефиницията си твоето НПО извършва дейност в обществена полза, съдът може да не ти разреши да го регистрираш в частна полза.

От гледна точка на дейността съществува и друга особеност. Ако твоята организация бъде регистрирана в обществена полза, то тя ще може да разходва имуществото си само за определени в закона дейности. Те обаче са доста широки и включват области катокултура, здравеопазване, гражданско общество, човешки права, личностна интеграция, подпомагане на социално слаби, развитие и опазване на околната среда и други.

Като цяло процедурата за регистрация на НПО в частна полза и последващото му управление са в известна степен по-лесни отколкото при НПО в обществена полза. В тази връзка, доколкото се касае до дейността, ако тя не може да се определи напълно като такава в обществен интерес, може би е по-добре да избереш частна полза.

Какще се финансира твоето НПО?

Това е, може би, най-важният въпрос, който трябва да си зададеш преди да пристъпиш към регистрация. Много често неправителствените организации разчитат на външно финансиране, т.е. такова, което не идва от собствена стопанска дейност, макар че такава е разрешена от закона.

Ако възнамеряваш НПО-то ти да се финансира от вноски на лицата, които участват в него, трябва да избереш сдружение, тъй като само то има членове. В устава на сдружението може да се предвиди задължение за периодични имуществени вноски на членовете, например внасяне на някаква сума пари ежегодно. При фондацията това е по-трудно. Ще трябва да разчиташ на дарения, но няма да има кого да задължиш да ги прави.

Въпросът за външно финансиране е малко по-комплексен. Ако разчиташ да получиш финансиране за някой проект, най-вероятно ще трябва да регистрираш НПО в обществена полза, тъй като много програми и организации, които са склонни да подпомогнат дадена идея, държат тя да се реализира от юридическо лице в обществена полза.

Не е заподценяване фактът, че по отношение на НПО в обществена полза държавата предвижда и някои данъчни облекчения, включително и по отношения на даренията, които се получават от трети лица.

Накратко, ако за теб е по-важно твоето НПО да се управлява лесно, без много бюрокрация и главно със собствени средства, то трябва да избереш частна полза.Ако не си сам в проекта си, по-удобно е с твоите съмишленици да учредите сдружение.

В случай че преобладаващият мотив при избора е външното финансиране, препоръчително е да избереш обществена полза. В огрмната част от случаите това ще бъде сдружение.

Накрая имай предвид, че, ако първоначално регистрираш НПО в частнаполза, впоследствие ще можеш да промениш същото на такова в обществена полза. Обратното обаче не е възможно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *