Край с тайните на швейцарските банки

Банковата тайна в Швейцария e на път да се сринe. За това загатна финансовият министър на страната Ханс-Рудолф Мерц в Берн, цитиран от световните агенции. Мерц заяви, че Швейцария може би ще трябва да направи някои компромиси по опазването на банковата тайна, ако не иска да бъде включена в черния списък на държавите, смятани за данъчен оазис.В реч пред ръководството на Радикалдемократическата партия Мерц, който е и президент на конфедерацията за тази година, защити принципа на банковата тайна, но призна, че някои “данни“ може да станат обект на преговори.Преди две седмици най-голямата швейцарска банка UBS да предостави на американски данъчни власти данни за свои клиенти е събитие, което може да се окаже последният пирон в ковчега на прословутата банкова тайна в Швейцария и да има дългосрочни последици за офшорния бизнес въобще, посочи Ройтерс в свой анализ.
Натискът на Вашингтон
Под натиск от Вашингтон Берн се съгласи да позволи на UBS да предаде данни за определени свои американски клиенти, без да чака изхода от процеса по обжалването на трансфера, предприето от засегнати лица. Подобна стъпка е безпрецедентна за Швейцария, чийто водещ вестник “Нойе Цюрихер цайтунг“ нарече това “капитулация“. UBS прие да плати 780 милиона долара на американското правосъдие заради данъчни измами.“Това е истинска катастрофа за водещата индустрия на страната, за банковия й сектор“, заяви пред местно радио женевският адвокат Шарл Понсе, бивш член на швейцарския парламент. Критиките
Швейцария си навлече доста критики през последните месеци по повод на банковата тайна, ревниво опазвана от страната, чийто икономически просперитет зависи до голяма степен от тази практика. Световната финансова и икономическа криза, която засегна особено банковия сектор, накара властите в много страни да предприемат по-големи регулации в тази област и да се борят срещу данъчните оазиси, чийто ключов елемент е банковата тайна.
Световен офшорен център
Швейцария е най-големият в света офшорен център, управляващ около една трета от общи активи, оценявани на 7 трилиона долара. Банковата индустрия просперира благодарение на недекларираните сметки, защитаващи личната неприкосновеност на супербогати клиенти както от потенциални недобросъвестни посегателства, така и от данъчните власти. Адвокати смятат, че швейцарските банки и всички институции, включени в офшорното банкиране, трябва да са нащрек, тъй като американската данъчна примка може да продължи да се затяга. “Това е част от общ процес към по-голяма прозрачност“, коментира Стефани Джарет, данъчен експерт от юридическата кантора “Бейкър енд Макензи“. Съгласно швейцарското право, банкови данни могат да бъдат предадени на чужди данъчни власти само при ясни случаи на данъчна измама, но не и при избягване на данъци. Последното деяние не е криминализирано в Швейцария. Клиентите имат възможност да обжалват предаването на данни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *