Крахът на петрола не подмина и Wall Street

Американските индекси затвърдиха негативното представяне на борсите по света във вторник, спадайки главно поради продължаващия рязък спад на цените на петрола.

„Петролът не намира все още дъното и това е проблем за инвеститорите, които може би залагат, че световната икономика се забавя“, каза пред CNBC Пол Нолте, старши вицепрезидент на Kingsview Asset Management.

Цените на енергийните стоки отстъпиха рязко за разлика от тези на ценните метали.

„По-ниските разходи за бензин са тласък за потребителите, укрепвайки дискреционните разходи и нивата на доходите. Същевременно това е насрещен вятър за фирмите в и около енергийния сектор, покачвайки опасенията за по-ниските приходи“, отбеляза Тери Сандвен, главен стратег на US Bank Management Wealth.

Индексът на волатилността CBOE – мярката за несигурността на инвеститорите, нарасна с 8,8% до 21,67 пункта.

Newmont Mining добави 4,16 на сто след покачването на цената на златото. Michael Kors Holdings пък изтри 7,97%, след като Credit Suisse Group понижи оценката си за дружеството.

Американският долар се покачи спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ. Доходността по 10-годишните облигации пък спадна с 9 базисни пункта под границата от 2% до 1,9446 на сто – най-ниското ниво от май 2013 г.

Междувременно Републиканската партия си върна официално контрола над двете камари на Конгреса на САЩ за първипътот осем години насам. В дневния ред на републиканците на първо място стоятодобряването на петролопровода Keystone XL, предизвикателството на здравното законодателство на Барак Обама и търговското споразумение за свободна търговия с Европа.

Републиканците нееднократно изтъкнаха, че са разгневени от последните „солови действия“ от страна на Обама, включително ходовете по имиграционната политика иголямата промяна в политиката на САЩ спрямо Куба.

През ноември управляващите демократи на президента Барак Обама претърпяха тежка загуба в изборите за Сенат. Причината бе, че републиканците спечелиха места в щати, в които фаворити бяха демократите, като Северна Каролина и „дома“на Обама – Илинойс, и победиха в други, където се очакваше битката да е тежка, като Канзас.

Икономическите доклади от вторник показаха, че индексът за сектора на услугите в САЩ на Института за управление на доставките е намалял до 56,2 пункта през миналия месец от 59,3 пункта през ноември.

Фабричните поръчки през ноември пък отстъпиха с 0,7 на сто на годишна база след спада с 0,5 на сто през октомври.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *