Кредитният наркотик привлича и българския потребител

Какви са основните характеристики за „климата” на европейските капиталовите пазари днес? Първата и най-сериозна тенденция е развитието на амбициозния политически проект, който от своя страна се явява като мощен стимул за икономическото оживление. Наблюдава се и съответният инвестиционен бум, характерен за стопански конюктури с възходящо развитие. След началото на новото хилядолетие, още от 2000-та година, борсовите индекси за индустриално развитие и измерващ сектора на услугите, са оптимистично възходящи. Една от причините за това е и осезателното влияние на половин милиард образовани потребители в Европа, които започват да консумират, все повече заразени от кредитния наркотик.

Световната икономика се развива с впечатляващи темпове, а европейската се очертава и като особено стабилна, което от своя страна е сериозен стимул за износа от континента към останалия свят. Този процес като цяло също допринася за положителните тенденции в динамиката на капиталовите пазари. Обещаващи са симптомите, превръщащи се вече в постоянна тенденция, за отделянето и намаляването на зависимостта на европейската икономика от влиянието на американската. Намалението на лихвите от Федералния резерв също ще подкрепи фондовите пазари в Европа.

Що се отнася за България, през тази и следващата година се очертава голям ръст на първичните публични предлагания /ІРО/, както и на сливанията и придобиванията в сектора. Свободната ликвидност в света ще залее малкия и ограничен български фондов пазар и ще подкрепи инвестиционния бум.

Очертава се безпрецедентно безкризисно развитие на европейската икономика, и в частност – на българската икономика. Цикличността на свободните пазари все повече подлежи на влияние от страна на маркетмейкърите, които стават все по-мощни. Затова те нямат и интерес да се компрометират капиталовните пазари. А те са фантастични днес – ежедневният стопански оборот е около 38 милиарда долара, а спекулативеният пазар достига 4 трилиона долара всеки ден. А утре?

Другата тенденция е изразена в MIFID/ Markets in Financial Instruments Directive/ или Европейската директива за пазарите на финансовите инструменти: създаване на общоевропейски пазар на финансовите услуги, който действа при хармонизирани правила. Това е и пътят за демонополизиране на фондовата борса в целия Европейски съюз, така ще се намалят разходите за опериране между отделните иконимики и инвеститори в Евросъюза. Конкурентните загуби за посредниците ще се превръщат в печалба за клиентите при по-ниски цени като комисионни и такси при търговията с ценни книжа. Това се превърна в ключов въпрос за икономическия растеж в ЕС и той ще допринесе за намаляване на предимствата на САЩ в печалбите и конкурентността.

Ако досега очертаните тенденции са на макроравнище в икономиките, то нека посочим и онези тенденции, които касаят клиентите или купувачите на капиталовия пазар. Първата тенденция това е положителното развитие и динамиката на финансовите потоци – финансовите активи на населението в Бългрия се увеличиха с 27 на сто, а задълженията общо са нараснали с 30 на сто. В крайна сметка финансовите активи надвишават финансовите пасиви с 234 милиона лева.

Това показва, че кредитният наркотик е в действие и в България, домакинствата добиват увереност, че ще могат да обслужват по-високи нива на задлъжнялост. Разбираемо е, че на този етап е засилен интересът към недвижими имоти, където разликата между стойността на актива и данъците върху него все още остава в българските, а не в европейските норми и критерии. Въпреки това преобладаващият дял във финансовите активи са депозитите и парите кеш. Те ще се насочат и трансформират във взаимни и пенсионни фондове, акции и др., така че до 2009 година свободните пари в брой ще намаляват и стигнат около 10 на сто. Или прогнозата е: всяка година вложенията на гражданите във взаимните фондове ще нарастват с 200 процента, което ще увеличи участниците на Българската фондова борса.

Втората тенденция е постепенното изместване на великите финансови

империи и триумф на малкия инвеститор. Познатият бум на взаимните фондове от Уолстрийт ще се повтори и в Европа, което означава – в частност и в България.

Третата тенденция си е чисто „биологическа” – най-впечатляващите финансови резултати човек ще постига на млади години – до 35-годишна възраст. Животът на следващото поколение, и по-точно на хората от средната класа, ще заприлича на живота на спортиста. Първата лястовичка за това явление е делото на SEC /Комисията за ценни книжа на САЩ/ срещу Джонатан Лебед. Петнадесетгодишният тийнейджър е обвинен в борсови измами и му е наложена глоба в размер на 285 000 долара. Той обаче е печелил доста повече, като най-големият му дневен доход е бил 74 000 долара, а най-ниският – 12 000 долара. При един внимателен прочит може да се установи, че хлапето не е правило нищо нередно и лошо – ползвал фиктивни имена / като че ли в интернет някой се явява с истинското си име/ и давал препоръки за една или друга акция. Там е работата, че са се намирали достатъчно наивници, търгуващи с акции в мрежата, които да следват тези съвети, и са попадали наистина в мрежата, т.е. в паяжината на хлапака, който така умело манипулирал една или друга цена и правил своите ежедневни удари.

Скоростта, с която всяка година се увеличават българските участници в

COBOS, посредници и т.н., е в пъти. Подобна е и картината на FOREX пазара. Очевидно е желанието на все повече хора чрез интернет да се борят

за своята финансова свобода. Все повече хора разбират, че да придобиваш активи е по-успешна житейска позиция, отколкото да работиш за заплата. Една голяма част от най-интелигентните инвеститори на фондовите пазари определено искат да се дистанцират от крадитната наркотична зависимост. Това също така е и прослойката граждани, която е отвратена от корупцията и не иска да печели от съглашателства с правителствени чиновници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *