Кризата достигна дъното, перспективите – в мъгла

Кризата най-сетне е намерила дъно. Около тази прогноза се обединиха водещи икономисти и представители на бизнеса през последните дни.
Според суперспекуланта Джордж Сороссветовната икономика преминала през най-тежката фаза на икономическа криза и скоро свиването трябва да спре. Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ)Жан-Клод Тришее на същото мнение – най-големите световни икономики са загърбили най-страшното от върлуващата рецесия.
Финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър заяви вчера, че възстановяването на финансовата система е на добър път, а значителна част от процеса на коригиране вече еизмината.
Въпреки позитивнитекоментари перспективите за излизане от кризата остават неясни.
Според анализаторите на агенцията за кредитен рейтинг Стандард енд Пуърс банковата криза в САЩ навлиза в нова фаза и може да продължи и до 2013 година,съобщава Ройтерс.
Въпреки всички мерки за спасяване на банките, сред които и изкупуване на лошите активи, банките ще имат нужда от повече време, за да се възстанови нормалната им дейност.
В началото на месецаот агенциятапредупредиха, че ще намалят кредитния рейтинг на 23 американски банки и спестовни институции.
Перспективите за излизане на глобалната икономика от кризата за момента не са ясни, но приятни изненади може да поднесе икономиката на Китай, чийто ръст, вероятно, ще надхвърли прогнозите на международните организации.
Това мнение изрази вчера директорът на Световната банка Робърт Зелик по време на двудневната конференция на Международната финансова корпорация (IFC) във Вашингтон.
Китай започна да действа бързо и агресивно, стимулирайки търсенето. Показателите на китайската икономика могат да ни учудят приятно, превишавайки прогнозите, каза Зелик.
По думите му, главният въпрос в момента е, дали китайският частен сектор ще може да подкрепи усилията на правителството на страната и за колко време. Според оценките на изследователски институт, работещ за правителството в Пекин, годишният ръст на икономиката може да се увеличи до 7% през второто тримесечие от 6,1% за първите три месеца на текущата година.
Според Зеликособено внимание трябва да се отдели на страните от Централна и Източна Европа. Той призова всички страни да избягват протекционизма в условията на растяща безработица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *