Кризата засилва интереса към прането на пари

Заради световната криза финансовият сектор има нужда от повече пари кеш, което може да стимулира прането на пари. За това предупредиха експерти, които участваха в семинар на тема Борбата с прането на пари. Ако не се засили контролът на паричните потоци, хората, които перат пари, ще се почувстват като у дома си, коментира за в. Пари Паула Лаврик, мениджър стопанско разследване в Делойт Централна Европа. Да, кризата ще се отрази, но това ще е именно в посока повишаване на контрола върху прането на пари, обеща Васил Киров, директор на Агенция финансово разузнаване към ДАНС.
България
Общо 40 държави, от които 12 в еврозоната, предизвикват интереса на световните институции във връзка с по-лесно пране на пари и по-лошата регулация на банковия сектор, казва Киров. По думите му обаче България не е сред тях. От 2006 г. насам в страната ни има 25 присъди за пране на пари, като 18 от тях са влезли в сила, коментира Киров. Той допълни, че ДАНС работи по всички мерки за пране на пари, включително и чрез Фондовата борса.

По света
В световен мащаб всяка година се препират 2.85 трлн. USD по данни на Международния валутен фонд, съобщи Йос де Вит, старши експерт към Съвета на Европа по проекти за борба с прането на пари. По думите му 80% от прането на пари в света се извършва в САЩ. В Холандия всяка година по този начин преминават 14.7 млн. USD от чужбина и 3.8 млн. USD от парите вътре в страната, коментира Йос де Вит. По думите му съотношението обикновено е в полза на препраните пари от източник извън държавата, но на тях не се обръща много голямо внимание. В същото време процентът на конфискуваните препрани пари е нулев.
Видове
Измами, наркотици, търговия със застрашени животински видове, трафик на хора, стоки менте и оръжия. Това са каналите за пране на пари, посочи Йос де Вит. По думите му наркотиците вече отстъпват място на измамите, като сред тях най-често срещани са тези през Интернет. E-bay е типичен пример за това, че вече всичко може да се купи през Интернет, което пък създава нови потоци от доходи за престъпниците чрез фиктивни покупки на завишени цени например.
Подходи
Основната цел на прането на пари е да се намери начин за узаконяване на средства, придобити по незаконен начин. Винаги се започва с пари кеш, които трябва да бъдат вкарани в банковата система, казва Йос де Вит. По думите му един от основните начини е като се създадат фалшиви компании. После отваряте банкова сметка и казвате, че това е оборотът на компанията, дава като пример Йос де Вит. Друг вариант за пране на пари е хотелиерският бизнес, защото никой не може да контролира дали всички стаи са заети или не. Важното е да имате компания, в която трудно се засичат потоците от стоки и пари, казва Йос де Вит.
Съвети
Невъзможно е една банка да направи проверка на всички клиенти или транзакции, но поне може да прецени дали клиентът е рисков или не, коментира холандският експерт. Най-общо, ако сте служител с регулярна заплата, то вие не сте рисков клиент, но може би банката трябва да се замисли, ако клиентът й търгува с Колумбия, допълва той. България трябва да покаже, че отговаря на европейските стандарти, че има закони и регулации, но и заловени престъпници, съветва Де Вит.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *