Кризата удари училищните финанси в Калифорния

Историческата криза с бюджета на Калифорния заплашва да разруши обществената образователна система на щата, която някога се определяше като национален модел. В момента финансирането и академичните постижения в Калифорния са на едно от най-ниските равнища в САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Дълбоките съкращения в бюджета принуждават калифорнийските образователни окръзи да съкращават хиляди учители, да увеличават броя на учениците в класовете, да закриват цели училища, да прекратяват автобусните услуги, да отменят летни училищни програми, а вероятно и да съкратят академичната година.

Без силно възстановяване на икономиката, което малко експерти предвиждат, намаленото финансиране за образователната система би могло да продължи няколко години, което е несправедливо за милиони студенти и ученици, кара жителите и компаниите в Калифорния да я напускат и помрачава икономическото бъдеще на щата.

Преди Калифорния имаше най-добрата образователна система в САЩ, заяви американският министър на образованието Арне Дънкан при посещение в Сан Франциско неотдавна. Честно казано, според мен Калифорния е загубила правилната посока и мисля, че дългосрочните последици от това могат да са много обезпокоителни, изтъкна той.

БТА

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *