Лошите ипотеки с 15.5% ръст за месец

Най-голямо нарастване на проблемните кредити има при жилищните заеми. За един месец те са се увеличили с 15.5%. Това показват данните на централната банка към края на април тази година. Обемът им достига 238 млн. лв. Целият портфейл от жилищни заеми към края на април е 7.987 млрд. лв. След отчетеното през март намаление в обемите на лошите и преструктурирани кредити (заеми с просрочия или класифицирани като загуба) през април ръстът продължава, като този при жилищните кредити се увеличава в сравнение с месечното нарастване през януари и февруари (съответно 13.4% и 16.9%). Просрочията при потребителските и фирмените заеми растат с по-нисък темп в сравнение с предходните два-три месеца. Обемът на всички лоши и преструктурирани заеми в края на април е 1.604 млрд. лв. През март имаше намаление до 1.512 млрд. лв. в сравнение с февруари, когато бяха 1.654 млрд. лв. Това се дължеше на увеличените срокове при прекласифициране на заемите с просрочия, които БНБ предприе с нормативни промени.
Проблемните потребителски кредити през април са се увеличили с 9.38%, като достигат 411.8 млн. лв. при общо отпуснати 7.228 млрд. лв. Най-ниско е нарастването на лошите фирмени кредити – с 2.46% през април при 15% месечен ръст през януари и 33% през февруари.
Освен чрез нормативните промени проблемните кредити в случаи, в които клиентите наистина изпитват затруднения, а не спекулират с кризата, биват предоговаряни чрез разсрочване, допълнителен гратисен период и пр. Тази тенденция се оформи през последните месеци. В понеделник от Пощенска банка например обявиха за трети пореден път възможност за клиентите им – фирми и граждани, да облекчат по един или друг начин ангажиментите си към банката. Пакетът от мерки, както го нарича банката, включва опростяване на процедурите при използване на банкови услуги, създаване на ново звено за фирмени клиенти, което ще се занимава с плащания, управление на парични потоци, търговско финансиране и факторинг. От юли до септември клиентите с ипотечни кредити ще могат да отложат плащането на една месечна вноска. Преструктуриране на бизнес кредити като вариант за намаляване на месечните вноски и увеличаване на оборотните средства за фирмата, препоръчват и от небанковото дружество за бизнес ипотечни кредити „Кредитекс“. Това е добър вариант не само при недостиг на оборотен капитал, а и когато се отворят бизнес възможности, за които са необходими повече текущи нужди, обясняват още от компанията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *