КФН разреши на „Хювефарма“ да изкупи всички акции на Биовет АД

Обединението между „Хювефарма“ на Кирил Домусчиев и „Опортюните 2009“ получи разрешение да изкупи акциите на миноритарните акционери в „Биовет“. Комисията за финансов надзор (КФН) не е издала забрана за публикуване на предложението при цена от 15.11 лв. за акция. Така на практика компанията на Домусчиев ще може да придобие останалите около 10% от капитала на „Биовет“, които не контролира, за 10.24 млн. лв. Операцията ще се финансира със средства на „Хювефарма“.

Четири оферти по-късно

Успехът за Домусчиев и близката да него „Опортюните 2009“ идва след четири оферти, една от които беше оттеглена преждевременно и след това леко подобрена, а регулаторът отхвърли другите две. Една от причините за това беше сравнително ниската цена, която беше предложена за акциите извън контрола на мажоритарния собственик.

В решение от 20 септември КФН посочи, че оценката в първото търгово предложение (13.3 лв. на акция) е базирана на занижени прогнози. За сравнение – справедливата цена, поставена от независимия оценител „Нет консулт“ през февруари 2016 г., беше 19.36 лв. на акция, базирайки се на прогнозни данни до 2022 г., предоставени от мениджмънта на „Биовет“. Последната беше публикувана през февруари, като послужи за обезпечение на заем от банков консорциум към основния собственик на „Биовет“. От „Нет консулт“ не коментираха за „Капитал“ поставената стойност на акция.

За акционерите – евтини, за кредиторите – скъпи

По този начин мажоритарните собственици прилагат двоен стандарт – когато договарят заем, се търси максимално висока оценка на дружеството. Когато обаче трябва да се плаща на малките акционери, се търси възможно най-ниската.

Например в оптимистичния сценарий в търговото предложение се предвижда по-нисък ръст на приходите на „Биовет“ в сравнение с тези, направени при оценката за заема.

Така се занижават очакванията за оперативната печалба, на която се формира справедливата цена на акция. Според оптимистичната оценка в търговата оферта годишната оперативна печалба на „Биовет“ за 2016 г. се очаква да достигне 8.74 млн. лв. – с около 4 млн. по-малко от отчетената към края на септември на тази година. Това предполага, че оценителите очакват компанията да реализира загуба през четвъртото тримесечие или пък че просто силно са занижили прогнозата си. По-ниската база води и до по-ниски прогнози за следващите години. В същото време прогнозата за оперативна печалба, използвана при оценката за заема, е почти 15 млн. лв.

„За сравнение – средният оперативен марж на дружеството в периода 2009 – 2015 г. е 6.7%, докато търговото предложение предвижда този показател да е 4.95% в най-оптимистичния сценарий и едва 1.9% в най-песимистичния, пише capital.bg. В независимата оценка от началото на годината прогнозираният оперативен марж бе 7.85% – значително над сегашните прогнози“, коментира за за „Капитал“ главният изпълнителен директор на СИС Ивайло Томов. Инвестиционният посредник изпрати писмо до КФН при първото търгово, с което разкри проблема, тъй като се ощетяват малките акционери.

Според ИП СИС мотивите, с които КФН забрани първите две оферти за „Биовет“, все още са налице. Прогнозните данни между последната оферта и оценката за обезпечението от февруари се разминават, като това би следвало все още да е пречка пред одобряването на сделката.

„Също така предложителят е предпочел да не включи метода на дружествата аналози в оценката с довода, че в България няма такива компании. Имайки предвид, от една страна, че „Биовет“ работи на международните пазари, а от друга, че България е част от единния пазар на ЕС, могат да бъдат намерени достатъчно дружества аналози ако не на БФБ, то поне на другите европейски борси“, допълни още Томов. От КФН отказаха официален коментар пред „Капитал“, тъй като засегнатите страни и най-вече малки акционери имат право да обжалват и се чакат действията им.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *