Късите позиции на борсите паднаха до най-ниските си нива отпреди кризата

Късите продажби достигнаха най-ниското си ниво отпреди началото на финансовата криза, след като хедж фондовете драстично намалиха залозите си, че цените на акциите ще започнат да падат, съобщава CNBC, позовавайки се на данни на Markit.

Спадът на късите продажби идва на фона на рекордни нива на Wall Street и на борсите в Европа, показвайки, че инвеститорите все още не са склонни да залагат срещу пазара, въпреки предупрежденията на някои хедж фонд мениджъри от прекомерна еуфория.

Количеството на продадените „на късо“ акции, чиито позиции все още не са затворени, в S&P 500 е около 2% от всички акции в индекса, което се доближава до нивото от 2006 г., когато Markit започва да събира тази информация. В европейския индекс Stoxx 600 това ниво също е малко над 2%, докато в британския FTSE All-Share индекс количеството на тези акции е по-малко под 1%.

Насърчени от наливането на евтини пари от централните банки водещите капиталови пазари продължиха да растат и през тази година след силните печалби през 2013 г., принуждавайки някой хедж фонд мениджъри да затворят късите си позиции. А докато FTSE All-World и S&P 500 покоряват нови рекорди, волатилността изчезва, като индексът Vix, познат като „показателя за страха на Wall Street”, падна до почти седемгодишно дъно.

Това доведе до поредица от предупреждения от страна на водещите хедж фонд мениджъри относно изкривяванията, които биват пораждани от крайно ниските равнища на лихвите и балоните при някои активи. Някои продавачи „на късо“ твърдят, че акциите на американските технологични компании са достигнали характерни за балон стойности, но споделят, че е трудно да се залага срещу тях, имайки предвид еуфорията около сектора.

Въпреки смутния период около технологичния сектор в началото на годината предупрежденията не успяха да разубедят инвеститорите, като някои анализатори отбелязват, че акциите в сектора все още са евтини, в сравнение с други активи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *