К. Димитрова: Нискорисковите фондове са идеална алтернатива на банковите депозити

1. Г-жо Димитрова, какви, според Вас, са основните предимства на инвестициите във взаимни фондове?
 
Инвестицията във взаимни фондове се е утвърдила във времето като един отличен начин за професионално и прозрачно управление на парични средства при относително ниски разходи, в сравнение с възможностите, които фондовете предлагат.
Разпределението на набраните от фондовете средства в различни категории инвестиционни инструменти и активи с цел намаляване на риска на портфейла е основно тяхно достойнство.
Друго преимущество е възможността за постигане на икономия от мащаба по отношение на разходите, комисионите и условията за търговия със съответните инструменти, включени в портфейла на фондовете, които икономии трудно биха били постигнати поотделно от всеки индивидуален инвеститор.
Определено сред най-силните предимства на този вид фондове е бързият и лесен достъп и изход от инвестицията във тях, при това по ясно формирана цена, съответстваща на справедливата стойност на притежаваните от фондовете активи и на размера на направената инвестиция.
Още едно предимство е възможността да се инвестират дори малки суми, без да се обвързват с определен задължителен срок на държане. Последното прави фондовете атрактивни за широк кръг инвеститори и им осигурява изключително удобно средство, чрез което да влагат парите си.
Друг важен плюс в полза на взаимните фондове е това, че доходът, получен в резултат от инвестирането в тях, не подлежи на облагане с данък както за физически, така и за юридически лица, за разлика, например, от доходите от лихви по банкови депозити при юридическите лица, които се включват при формирането на тяхната данъчната основа.
Всъщност, данъчният режим върху доходите от инвестиции в тези фондове красноречиво показва желанието на законодателя да насърчи инвестициите в тях и да стимулира включването им като основна инвестиционна алтернативна на традиционните и масово разпространени форми на вложения като депозити, недвижими имоти и скъпоценности.
2. Само преди броени дни Карол Капитал Мениджмънт пусна петия си взаимен фонд. Какво отличава Адванс Консервативен Фонд от останалите фондове на компанията?
Основната разлика спрямо останалите фондове от фамилията Адванс е свързана с профила на очакваното съотношение риск-доходност на фонда. Както личи от наименованието му, фондът ще инвестира в нискорискови ликвидни активи – депозити, краткосрочни дългови ценни книжа, облигации, като е предвидено делът на акциите в портфейла на фонда да бъде минимален.
Целта на фонда е да съхрани и увеличи реалната стойност на средствата, вложени в него, при ниско ниво на риск. Създадохме този фонд с желание да предложим гъвкав продукт, подходящ както за краткосрочно тактическо управление на свободните парични средства, така и за дългосрочна инвестиция, като чрез него осигурим на инвеститорите именно оптималната комбинация между стабилна доходност и нисък риск.
Намерението ни е фондът да бъде идеален заместител на банковите депозити, като осигури възможност за достигане на доходността по 6- или 12-месечните срочни депозити с предимството на ликвидност в рамките на няколко работни дни и осребряване на дяловете без загуба на натрупаната до момента доходност.
Друга разлика спрямо останалите фондове на Карол Капитал Мениджмънт е това, че фондът ще сключва репо сделки за постигането на по-ефективно управление на портфейла от активи.
С осъществяването на тези репо сделки се цели генериране на допълнителни приходи за фонда, при това с ниво на риск, което съответства на неговия рисков профил, тъй като фондът може да сключва репо сделки само с финансови инструменти, в които има право да инвестира съгласно инвестиционната си политика. Освен това насрещна страна по репо сделките могат да бъдат единствено подлежащи на надзор кредитни или финансови институции.
3. Във времена на криза има голям интерес към фондове, инвестиращи в нискорискови активи. Не очаквате ли този интерес да отслабне, в случай че кризата отшуми?
Неминуемо, когато дойде този момент и съответно когато се възвърне апетитът към инвестирането в по-рискови активи, абсолютният и относителният дял на подобни инвестиции ще нарасне значително и това е напълно нормално.
Независимо от този факт, всеки добре структуриран инвестиционен портфейл следва да включва определен дял нискорискова компонента и именно това прави нискорисковите инструменти една необходима инвестиция, както в период на икономическа криза, така и при икономически подем.
4. Какви са очакванията Ви за родния капиталов пазар до края на 2012 г.?
Настроенията и търговията на БФБ се предопределят предимно от развитието на европейската дългова криза и забавянето на икономиките от ЕС, което вече рефлектира върху резултатите, представени във финансовите отчети на местните публични компании, а и до голяма степен е отразено и в борсовите цени на техните акции.
Очакванията ми до края на тази година са, че пазарът няма да има сила за сериозен ръст и ще се движи настрани на фона на като цяло вяла търговия, съпътствана от традиционните в последно време големи пакетни прехвърляния, както и от единични по-резки поскъпвания при отделни акции.
Възможно е до края на тази година на БФБ да бъдат предложени за приватизация по 33% от “Е.ОН България Мрежи”, “Е.ОН България Продажби”, „ЧЕЗ Разпределение България” и „ЧЕЗ Електро България”, а така също и държавният дял от самата борса, но не мисля, че именно тези публични предлагания ще доведат до съществено раздвижване на родния фондов пазар.
Все пак основна движеща сила остават глобалните събития, отражението им върху дейността на българските компании и върху склонността на инвеститорите да поемат по-големи рискове, инвестирайки в по-неликвидни периферни пазари.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *