Лансират Европейски валутен фонд

Европейският съюз трябва да помисли за създаването на Европейски валутен фонд, който ще помага финансово на икономиките в нужда. Това предлагат икономистите на Центъра за изследване на европейските политики (CEPS) Даниел Грос и Томас Майер.

Те сравняват фонда с Международния валутен фонд, който е създаден в края на Втората световна война, за да стабилизира световната финансова система и да помага финансово на страните членки.

Грос и Майер предлагат Европейският валутен фонд да се финансира чрез вноски от онези страни в еврозоната, които не покриват маастрихтските критерии, свързани с държавните финанси. Тези критерии са два – за държавен дълг на стойност до 60% от БВП и за бюджетен дефицит до 3% от БВП.

При надхвърляне на тези граници страните членки ще трябва да плащат годишна вноска в размер на 1% от стойността, с която се превишават маастрихските критерии.

Иконoмистите на CEPS дават конкретен пример с Гърция. Държавният дълг на южната ни съседка достига 115% от БВП (при допустими 60%), което означава, че годишната вноска по този критерий е 0.55% от БВП. Бюджетният дефицит на Гърция е 13% от БВП (при допустими 3%), което означава годишна вноска от 0.1% от БВП.

Така общата годишна вноска на Гърция достига 0.65% от БВП.

Според прогнозните данни на CIA World factbook БВП на Гърция за миналата година достига 338 млрд. долара. Това означава, че ако фондът съществуваше, вноската на Гърция в него за миналата година щеше да е 2.2 млрд. долара, или около 1.6 млрд. евро при сегашния курс на еврото.

Грос и Майер изчисляват, че ако този фонд беше създаден още при формирането на еврозоната, досега щеше да е акумулирал резерви от около 120 млрд. евро. Те все пак уточняват, че реалните постъпления във фонда вероятно биха били по-малки от тяхната прогноза. Други възможности за финансиране може да идват от дълговите пазари, смятат двамата икономисти. Самите резерви на фонда пък могат да се инвестират в държавни облигации с най-висок рейтинг, за да се генерират допълнителни постъпления.

Според Грос и Майер Европейският валутен фонд би бил по-ефикасен в сравнение със сегашната дейност на МВФ. Те посочват, че МВФ може да налага дисциплина само когато дава пари назаем. От своя страна Европейския валутен фонд ще поддържа постоянно фискалната дисциплина на страните от еврозоната.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *