Левът пред сериозно изпитание

Българската валута е най-стабилната в Източна Европа.
Изострящата се кредитна криза оказва своето влияние и на източно европейските валути. Големият риск на участващите в пазара и намаляващият капитал на инвеститорите в региона доведоха до промяна на курса в региона, пише FAZ (Frankfurter Allgemeine Zeitung).

Балансът от последните месеци показва, че чешката крона е загубила 20% от стойността си, сръбският динар 23%, турската лира 27%, а руската рубла и унгарският форинт по 31%. Още повече са пострадали румънската лея със загуба на стойността си от 39%, както и полските злоти с 44%, докато украинската гривна почти с 50%.

Като най-стабилен в тези времена на Световна финансова криза се оказва българският лев. Българската валута и обвързана чрез закон 1:1 с германската марка от 1997 година насам, а сега 1 евро се равнява на точно 1,95583 лева и до днес този валутен борд издържа. Тъй като обаче всички съседски валути вече са изпопадали като блокчетата на едно домино, автоматически идва въпросът, колко дълго ще остане левът силен като лъв (думата лев някога е означавала на български лъв). В крайна сметка така България губи в съревнованието със съседните страни в битката за чуждестранни инвеститори.

Но не е само това недостатъка на българската валута според скептиците. Един от тях е професора в университета в Ню Йорк Ноуриел Робини, които стана известен с ранната си прогноза за икономическата криза в Америка. С поглед българския валутен режим и в същото време здраво обвързаните балтийски валути наскоро той заяви: “Когато основните данни излязат извън равновесие, то не може да се подържа един фиксиран курс на промяна. Накрая се стига до валутна криза, а от нея тръгва банковата криза, криза в недвижимите имущества и се стига до проблеми при държавните заеми. Освен това застрашително идва и кризата на равнище предприемачи, тъй като всички сегменти в тези икономики имат високи дългове в чужда валута“.

В своят критичен анализи Роубини допълва, че най-големият проблем за България е дефицитът в търговския баланс, който за изминалата година се е покачил до 8,3 милиарда евро, като в сравнение за 2007 година е бил 6,3 милиарда евро. А това ще рече 24,3% от брутния вътрешен продукт (БВП), което за Европейския съюз (ЕС) е минусов рекорд. А за следващата година анализаторите на Уникредит очакват нов негативен рекорд за Европа.

Дефицитът на търговския баланс затова е ахилесовата пета, защото трябва да бъде рефинансиран. Ако това не случи, възниква натиск върху валутата. През 2008 година чуждестранните инвестиции в България са спаднали с 20% до 5,43 милиарда евро и по този начин те покриват от дефицита на търговския баланс само на 65,6%, докато през 2007 година покриването е било на 103%.

Очаква се през 2009 година директните инвестиции като цяло в Източна Европа да спаднат до 90%, отбелязват от Вашингтонския институт за международни финанси. Така вместо да се инвестират 123 милиарда долара, както миналата година, то през настоящата година се очаква инвестициите да бъдат в размер на само 27 милиарда долара и всичко това заради кредитната криза.
Източник:БЛИЦ
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *