Либия иска $4 милиарда за сестрите

Смъртните присъди отпаднаха, преговорите за пари продължават

Блеър благодари на Кадафи, родители на заразени деца протестират в Триполи

4,260 милиарда долара иска Либия, за да освободи петте български медицински сестри. Това съобщи излизащият в Лондон арабски вестник „Шарк ал Уасад“ вчера. Изданието се позовава на високопоставени либийски източници, които уточнили, че това прави по 10 милиона долара за всяко от 426-те деца. За тяхното заразяване в болницата в Бенгази са подсъдими сестрите.

Заявката за искания колосален откуп срещу свободата на сестрите не е нова. Този път обаче тя бе подновена, след като вече се преговаря за пари и вероятно става дума за първоначалния либийски анонс.

Световните медии съобщиха, че Триполи, България, ЕС и САЩ са се договорили да бъде създаден международен фонд, който да подпомогне семействата на заразените със СПИН деца от Бенгази. Веднага след това, навръх Коледа, Върховният касационен съд на Либия отмени смъртните присъди на петте български медицински сестри и палестинския лекар и върна делото за ново разглеждане на Наказателния съд в Бенгази. Според тълкуването на либийския адвокат на българките Осман Бизанти съдът е постановил също, че д-р Здравко Георгиев може да напусне Либия. Тъй като сестрите вече не са третирани като осъдени на смърт, българската защита подготвя искане мярката за неотклонение срещу тях да бъде по-лека от „задържане под стража“.

На 25 декември се очакваше адвокатите, представляващи либийската държава, да внесат нови доказателства, а прокуратурата да представи нов свидетел. Сесията обаче протече по неочакван начин и адвокатите на държавата даже не присъстваха в залата.

Жалбите на медиците срещу смъртните им присъди бяха подадени от адвокатите им още преди повече от година. През 2004 г. на Гергьовден съдът в Бенгази осъди българките и палестинския лекар Ашраф на смърт чрез разстрел по обвинение, че са заразили над 400 деца с вируса на СПИН. С решението на Върховния съд от неделя смъртните присъди фактически бяха отменени. Добрата новина бе съобщена от всички водещи световни агенции. Държавният департамент на САЩ, Евросъюзът и Съветът на Европа изразиха задоволство от решението на Върховния съд на Джамахирията. Председателят на ПАСЕ Рене ван дер Линден призова либийските власти обвиняемите медици да бъдат пуснати на свобода под парична гаранция.

Либийският външен министър Абдел Рахман Мохамед Шалкам отрече отмяната на присъдите да е станала в резултат на международен натиск. Междувременно либийският министър на правосъдието Али Хаснауи съобщи, че новото гледане на делото в Бенгази ще се състои след месец и уточни, че съдиите няма да са същите, които издадоха смъртните присъди срещу българките и палестинеца.

На заседанието представители на Асоциацията на родителите на заразените деца отново демонстрираха непримиримите си настроения. Група демонстранти нападна екипа на БНТ, но силите на реда предотвратиха по-сериозен инцидент. Говорителят на асоциацията Рамадан ал Фитури заяви, че родителите очакват смъртните присъди да бъдат потвърдени.

Либийско издание съобщи, че часове след решението на съда британският премиер Тони Блеър е разговарял с либийския лидер Муамар Кадафи. Либийски правителствени източници съобщили, че Блеър е благодарил за благоприятното решение, взето от съда.

Висш западен дипломат, цитиран от Ройтерс, заявил, че сестрите ще се завърнат в родината си в началото на новата година. Това щяло да стане, след като съдът ги осъди на доживотен затвор. Според Осман Бизанти обаче толкова скорошно решение едва ли е възможно, тъй като той очаква делото да се проточи около 6 месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *