Лихвите по жилищните кредити в левове паднаха под 6% през май

Цената на заемния ресурс както за населението, така и за фирмите продължава да поевтинява. Лихвените проценти по всички видове кредити намаляват за пореден месец, но търсенето им остава все така слабо.

През май сме могли да изтеглим потребителски кредит в левове при средна лихва от 10,48%, а в евро – при ставка от 8%. Това показват изчисленията на Investor.bg на база лихвената статистика на Българска народна банка (БНБ).

За сравнение – през май миналата година средните лихвени проценти по заемите за потребителски нужди в банковия сектор бяха 11,16% и 8,89%, съответно. През април банките предлагаха заемите със ставки от 10,56% и 8,19 на сто.

Понижениe на месечна и на годишна база има и при жилищните кредити. През петия месец левовият жилищен заем се е предлагал при средна лихва от 5,95%, а този в евро – при 6,29%.

През май 2014 г. евровите жилищни заеми са били по-скъпи, като лихвата е била 7,10%, а през миналия месец банките са давали средно по 6,49%. При левовите ставката е била 6,65% преди година и 6,03% през април.

На фона на низходящата тенденция при лихвите „населението запазва своята консервативност и предпазливост по отношение на увеличение експозицията си към търговските банки“, посочат от Българската банка за развитие (ББР) в своя „Икономически и финансов наблюдател“ за третото тримесечие на годината.

Според банката все още крехките индикатори за стабилизиране и възстановяване на продажбите на недвижими имоти в страната са основание да се очаква, че през 2015 г. кредитът за домакинствата ще преустанови спада, наблюдаван от 2013 г. насам и виден от актуалните данни на БНБ за кредитната активност.

От кредитната институция смятат, че кредитите за населението, отпускани в евро, не са поевтинели според очакванията, като лихвите по тях все още имат потенциал за понижение.

Що се отнася до цената на заемния ресурс за компаниите – през май лихвата по малките кредити (до 1 млн. евро) е вече 5,86% по левовите и 5,69% по евровите.

Средното лихвено равнище по кредити на фирми се задържа относително постоянно около достигнатото през първото тримесечие ниво, отчитат още от ББР.

Лихвеният процент по големите кредити (над 1 млн. евро), договорени в евро и в местна валута, също намалява както на месечна, така и на годишна база. Но ставките по този вид кредити са много волатилни, тъй като почти през месец статистиката отчита промяна и в двете посоки.

През месеца цената на голям фирмен заем, отпуснат в единната валута, е 7,13% при 8,06% преди месец. При левовите кредити разликата е още по-голяма. През май лихвата по този вид големи заеми е 4,88% при 7,73% през април и 6,95% през май 2014 г.

„Основните фактори, които влияят на динамиката на лихвените равнища в страната, са слабото търсене на заемно финансиране от страна на фирмите и политиката на Европейската централна банка по отношение на осигуряване на ресурс за финансиране в еврозоната“, смятат от банката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *