Лихвите по ипотечните заеми може да паднат до 4-5%.

Лихвите по жилищните кредити могат да слязат до 4-5% догодина при средно около 6% в момента на пазара, прогнозира Румен Радушев, началник управление „Индивидуално банкиране и алтернативни канали“ в Пощенска банка. Със същата стъпка се очаква да намалява и цената на кредитите за потребление, като тенденцията е лихвите при тях да слязат под 10%. Данните на БНБ за октомври показват, че средната лихва по потребителски заеми в левове е била 10.19%, а в евро 8.96%.

Според експерти по потребителско кредитиране и през новата година българинът ще предпочита да финансира жилищните ремонти и пътуванията си с пари назаем, вместо да разваля депозита си в банка, което означава, че темпът на подобрение в потребителското кредитиране ще се запази или засили. В подкрепа на това очакване е и намаляващият дял на рефинансиранията и преструктуриранията на заеми за сметка на новите кредити, което е показател за отпушване на потреблението.

Още надолу

Новата година ще донесе още по-добри възможности за намаляване на лихвените разходи по кредитите, прогнозираха експерти от Пощенска банка и сайта „Моите пари“ при представянето на изследване за нагласите на потребителите. Причина за това ще е преди всичко високата ликвидност на банките, която оказва натиск върху поведението им и ги принуждава да свалят лихвите, за да станат атрактивни за клиентите. На следващо място влияние оказва високата конкуренция от 28 банки на пазара и законовата промяна, която им забрани да начисляват наказателна лихва при предсрочно погасяване или рефинансиране на заема от друга банка. Разликата в лихвите от 2-3%, която се получи между новоизлезлите през тази година оферти и нивата, на които са теглени значителна част от потребителските заеми, бе повод за активно предоговаряне и преструктуриране на задължения, формирало около 30% от бизнеса през миналата година. Наблюденията на експертите от Пощенска банка са обаче, че този тип операции намалява до около 20% за сметка на свежите финансирания.

Противно на очакванията ипотечните заеми не са тези, при които има най-значителен растеж в новоотпуснатите кредити. Там обаче изгледите са за най-чувствително понижение на лихвите догодина, тъй като от гледна точка на банките те предлагат по-голяма сигурност заради обезпечението. Допълнителен стимул са растящите цени на имотите и атрактивната доходност от около 6%, която се постига при препродажба, според агенциите за недвижими имоти, което може да събуди интереса на клиентите. В същото време при кредитите за потребление рискът и все още неизчистените лоши кредити в банковата система оказват негативно влияние, тъй като там се изискват заделянето на по-големи резерви. Въпреки това и там изгледите са психологическата граница от 10% лихва да бъде свалена.

Вноската – до 20% от дохода

Изследвайки нагласите на близо 1100 души в цялата страна, експертите от сайта „Моите пари“ достигат до извода, че по-добрите оферти на банките не правят хората по-решителни във вземането на кредит и дори че процентът на нежелаещите да ползват банково финансиране се е увеличил спрямо миналата година с 5%. Според проучването средната сума на потребителския заем е между 3 хил. и 6 хил. лв., теглен със срок за връщане между 8 до 10 години. Средно разходът по обслужване на заема е между 10 и 20% от месечните приходи, като най-масовите вноски са в диапазона от 50 до 250 лв. Най-предпочитаната от клиентите форма на обезпечение на заема е гарантиране на кредита с превод на заплатата по банкова сметка в самата банка. Поръчителството е на трето място. В избора на нов кредит клиентите обръщат все по-голяма внимание на годишния процент на разходите, отколкото само на лихвата, показва още изследването. Това е положително, тъй като по-ниската доходност от лихви по кредитите банките могат да компенсират с по-високи такси и комисиони. Ето защо механичното сравняване на оферти само по лихвен процент на заема е недостатъчно за вземането на решение. За да правят потребителите по-добре информиран избор, „Моите пари“ и Пощенска банка започват съвместна образователна кампания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *