Лихвите ще продължат да падат

Лихвите по кредитите и по депозитите ще продължат да падат, прогнозираха банкери по време на дискусия „Шумът на парите 2010”. Според водещи банкери с приближаването на страната ни към членство в еврозоната, спредът между лихвите по кредитите и по депозитите ще намалява. Засега все още депозитите остават по-добрата инвестиция от взаимните фондове, смятат банкерите. Между 70 и 80% от печалбите на банките идват от кредитирането.

По-рано по време на форума от инвестиционните фондове упрекнаха банките, че са им нелоялна конкуренция. 
Ипотечните заеми ще бъдат хит на пазара тази година. В момента лихвите по ипотечните заеми са на нивото от 2006 г., както и цените на недвижимите имоти. Затова сега е моментът за закупуване на жилище, заяви Емил Ангелов от Пиреос – България. Фокусът са младите семейства, които имат стабилна работа и се нуждаят от по-голямо жилище, коментира Ангелов.
Банкерите коментираха, че ще се запази тенденцията на ръст при ипотечното кредитиране, като в края на 2011 г. вероятно той ще достигне до 12–15%.
Асен Ягодин от Пощенска заяви, че банките имат огромен ресурс на пазара на потребителското кредитиране, което по принцип носи доста по-добра доходност за банките от ипотечните заеми.
Трезорите пак искат да кредитират много, но не „на калпак”, категорични са банкерите. Те обаче ще трябва да се справят с намаленото търсене на кредити. То се дължи най-вече на предпазливостта на клиентите. Банките отчитат, че ако преди кризата от 10 клиенти, само 3-4-ма са преценявали реално възможностите си да плащат заем, сега правилните преценки са 9 от 10.
Въпреки че има семейства, които се нуждаят от кредитиране, засега повечето от тях остават пасивни, защото се страхуват от безработицата. Според банкерите пикът на безработицата е преодолян, но поне още година, година и половина потенциалните кредитополучатели ще бъдат по-предпазливи.
Кристофор Павлов от Уникредит прогнозира, че пикът на лошите кредити ще бъде догодина, като ще достигне нивата от 10–11%. Това ще донесе загуби на банките около 3.6 – 5 млрд лева.
Банките ще продължат да държат клоновете си под наем, а не да купуват помещенията, коментира още Асен Ягодин. По думите му причина за това е, че не е ясно дали след десет или 15 години локацията на даден имот ще е подходяща за банков клон.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *