МВФ: За България не е достатъчно само да има макроикономическа стабилност

България е на едно от първите места в Югоизточна и Централна Европа по показателя макроикономическа стабилност, което е много важно за постигане на икономически растеж, но не едостатъчно. Необходимо е страната да положи усилия и да предприеме важни структурни реформи, за да има икономическаконвергенция и да достигне стандарта на живот на Западна Европа.

Това коментира Гилермо Толоса, постоянен представител на МВФ за България и Румъния, пред БТА.Толоса, заедно с Джеймс Роф, постоянен представител на МВФ за Централна и Източна Европа, представиха у нас книгата на МВФ „25 години преход – Посткомунистическа Европа и МВФ“.

„Има достатъчно доказателства за тясна връзка междуреформите и конвергенцията, дори и ефектът от проведените реформида не се материализира веднага“, посочи Толоса. Джеймс Роф също отбеляза, че страните от ЦИЕ, които по-бързо след 1990 г. сапредприели кардинални структурни промени, дори и да са загубили някои свои икономически сектори и производства, то са спечелили нови и икономиките им като цяло са започнали да се развиват по-бързо.

През последните 25 години бяхме свидетели на драматична трансформация на европейските бивши комунистически страни в част от глобалния свят, посочи Джеймс Роф. Той отбеляза, че сходно за всички страни е изпадането им по-рано илипо-късно в период на висока инфлация и рецесия вследствие наразпадането на старите икономически свързаности. Степента на загуба на производителност на икономиките и времето, което е било необходимо за връщане към икономически растеж и овладяване на инфлацията обаче е много различно за различните държави от ЦИЕ, показва прегледът на МВФ.Очевидно е, че страни, предприелипо-рано смели реформи, са възнаградени с по-бързо възстановяване и конвергенция на доходите със западните страни, коментира Роф.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *