МВФ и Световната банка: Проблем са банковите заеми към свързани лица

МВФ и Световната банка са провели собствен стрес тест на българската банкова система, който е показал сходни с тези на БНБ резултати, като пет банки са показали капиталов недостиг. Това става ясно от доклада за оценката на финансовата стабилност на страната (FSAP). Там се посочва още, че остава проблемът с концентрацията на кредити към свързани лица, както и високото ниво на необслужвани кредити. МВФ препоръчва и създаването на фонд за ликвидна подкрепа.

Банковата система има значителни капиталови буфери и генерира стабилна печалба, но остава уязвима от шокове, се казва в оценката. Банковият надзор има напредък в укрепването си, но са необходими още действия, пише още там.

Пет по-слаби банки

От доклада става ясно, че МВФ и Световната банка са провели собствен стрес тест, стъпвайки върху входните данни на БНБ за проведените от централната банка миналата година проверки на активите и стрес тестове в сектора. От МВФ са тествали банките с местни собственици допълнително и при по-голям отлив на депозити. Изводите на двете международни институции се припокриват в общи линии с тези на БНБ с разликата, че при техните тестове пет, а не три банки се оказват с капиталов недостиг и са под регулаторно изисквания минимум на CET 1 (базов капитал от първи ред) от 4.5%. От МВФ посочват, че това е скромен брой банки, но в края на симулационния период (юни 2019 г.) три стават неплатежоспособни. Имена няма.

Препоръката на МВФ е тези банки да се капитализират до средата на 2017 г., тъй като те държат 12% от активите в сектора.

От фонда препоръчват и да се създаде фонд за ликвидна подкрепа в случай на ликвидна криза предвид невъзможността на БНБ да действа като кредитор от последна инстанция, тъй като страната е във валутен борд. Посочено е, че този фонд би могъл да се попълва с вноски от банките и в някаква степен от БНБ, а на Министерството на финансите да се дадат правомощия, с които да влиза в ролята на кредитор от последна инстанция.

Рискът при местните банки

Основните линии, по които банковата система е уязвима, са високото ниво на необслужваните заеми, концентрацията на кредити в няколко банки, относително високата задлъжнялост на корпоративния сектор.

Анализът на концентрацията на кредити разкрива уязвимостта на няколко банки. Те имат големи експозиции в балансите си, които представляват значима част от капиталовата им база. Концентрацията на кредитния портфейл, включително към свързани лица в някои местни банки, може да представлява по-голям риск от този, оценен по време на прегледа на активите и стрес тестовете. Поради концентрацията на експозиции при проблеми на някои от кредитите в тези банки може да се стигне до значителни загуби, се посочва в оценката.

В доклада МВФ обръща внимание на това, че е постигнат напредък в укрепването на банковия надзор след оценката през 2015 г. на съответствието на надзорните практики на БНБ с Базелските основни принципи, но са необходими още действия и ресурси. Посочва се, че рамката за управление на кризи в банковия сектор е изградена на здрава основа, но предстоят още важни стъпки, включително одобряването на плановете за преструктуриране на системно важни местни банки и разработването на инструменти за ликвидна подкрепа от страна на централната банка.

По проблема с кредитирането на свързани лица фондът посочва, че БНБ работи по конкретни нормативни промени – подготвя се наредба към Закона за кредитните институции, която да опише и предотврати стандартните схеми за заобикаляне на ограниченията. Там трябва да се включат процедури за идентифицирането на крайния реален собственик на фирма кредитополучател, ще изисква и поддържането на регистри на свързани лица. Съветът е още големите експозиции да се следят от „Банков надзор“ индивидуално.

Димитър Радев, управител на БНБ, в своя реч по повод 25-ата годишнина на Асоциацията на банките в България даде в известна степен разяснения по основни акценти от доклада на МФВ, информира capital.bg. Той посочи, че БНБ следи „за стриктното изпълнение на мерките, произтичащи от прегледа на качеството на активите, с фокус върху изпълнението на плановете за възстановяване на капиталовите буфери за тези банки, на които това беше предписано“. Допълни, че централната банка внимателно анализира ситуацията с необслужваните кредити на ниво банкова система и в отделните банки и е „в процес на разработване на комплексни мерки, които биха създали условия за намаляване на тези кредити, в т.ч. чрез увеличение на провизиите, повишено отписване на несъбираеми кредити, усъвършенстване оценяването на обезпеченията и по-добри практики на оповестяване и събиране на данни“. Работи се и по мерки за одобрение на планове за преструктуриране на системно важните местни банки, както вече е направено за дъщерните дружества на европейските банки. Димитър Радев посочи и че съвместно с Министерството на финансите се разработват инструменти за оказване на ликвидна подкрепа, ако се наложи оказването на такава.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *