МВФ поставя под въпрос политическата независимост на централните банки

Политическата независимост на централните банки, които използваха не само бъдещи насоки относно изменението на лихвените проценти, е по-вероятно да бъде компрометирана, твърди в свой доклад Международният валутен фонд (МВФ), пише WBPOnline.

В изследването, отнасящо се за бъдещето на паричната политика, се твърди, че „все още има какво да се желае“ по отношение на независимостта на банките в преследването на ценовата стабилност.

„Но това може да сеокаже политически трудно при разширяването на обхвата на мандатитена централните банки“, се посочва още в доклада на финансовата институция.

Експертите на МВФ смятат, че належащите действия на монетарните власти след глобалната икономическа криза от 2008 г. са показали, че стабилността на цените в дългосрочен план „не е достатъчно условие за макроикономическа стабилност“.

От сега нататък финансовите и външните цели на централните банки ще трябва да изиграят по-голяма роля, отколкото са имали в миналото, като „политиката за лихвените проценти може да изиграе своята роля“, твърди МВФ.

Безпрецедентната парична политика на Федералния резерв на САЩ, под която американската централна банка стартира масови покупки на облигации с цел подкрепа на икономическия растеж, накара мнозина икономисти да поставят под въпрос бъдещата роля не само на Фед, но и на всички централни банки по света.

Към момента чрез програмата си, известна и като „количествени улеснения“,Фед изкупува активи за 55 млрд. долара на месец. Предстои да разберем дали ще има промяна в курса на монетарната политика тази седмица, за когато е насрочено редовното заседание на централните банкери.

Програми от ранга на количествените улеснения се считат за нетрадиционни, защото в някои случаи превишават правомощията на централните банки. Например, Фед се стреми да поддържа безработицата под 6,5% и инфлацията около 2,5%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *