Министерството на финансите в Китай не успя да пласира целия размер на емисия от едногодишни облигации.

Министерството на финансите в Китай не успя да пласира целия размер на емисия от едногодишни облигации. Причината за това са опасенията на инвеститорите от завръщане на инфлацията, което би изяло от стойността на ценните книги, смятат анализатори.
Днес министерството предложи облигации на стойност 28 млрд. юана (4,1 млрд. долара), като подадените поръчки са били на стойност 27,5 млрд. юана. Реализираната част от емисията предлага доходност от 1,06 на сто, предава Bloomberg, позовавайки се на източници от Китай.
Постигнатата цена е по-ниска от предварителните прогнози, тъй като анализаторите са очаквали доходност от 1,05 на сто. При последния подобен аукцион пък доходността е била 0,89 на сто, което показва значителен отлив на инвеститорски интерес.
При търговията с облигации по-високата доходност е сигнал за по-ниска цена на облигацията. Тя пък от своя страна се определя изцяло от търсенето и предлагането, като по правило при високо търсене и цената е висока.
Спадащият интерес към облигационните емисии на Китай, които се използват за т.нар. фина настройка на паричното предлагане, ясно показва страховете от висока инфлация.
„Провалът в реализацията на планираното количество облигации е сигнал за нарастващи инфлационни очаквания“, коментира Тан Гуй, анализатор в базираната в Шанхай Industrial Securities. „Резултатите от аукциона ще допринесат за засилване на мечия сентимент на облигационния пазар в страната“, смята специалистът.
Днес на борсата в Китай основният индекс CSI 300 приключи сесията с ръст от 0,35 на сто до 3 352,27 пункта.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *