Младежите и хората над 50 г. ще имат по-лесен достъп до европарите

Младежите до 29 г. и хората над 50 г., които започват свой собствен бизнес, ще бъдат подпомагани приоритетно при кандидатстването им за европари. Бонус точки при оценката на проектите ще получават и жените предприемачи, както и хората с увреждания. Това е записано в проекта на новата програма „Иновации и конкурентоспособност“, с която „Сега“ разполага.

Малките проекти с праг на съфинансиране до 50 000 евро ще минават опростена процедура по оценка, изпълнение и отчет. Предвижда се и отпадане на изискването за банкови гаранции за извършване на авансови плащания в случаите, в които рискът от неизпълнение на проекта се оценява като нисък. Както „Сега“ писа, приоритетно ще бъдат подпомагани фирми от Северозападния регион на страната, но все още не е ясно какво ще им носи повече точки. Един от вариантите е те да участват в проектите с по-ниско съфинансиране, отколкото останалите. Така, ако в момента за закупуването на машина те трябва да дадат 20% от стойността й, този процент може да бъде намален на 10.

В проекта се отбелязва, че България попада в групата на страните „плахи иноватори“, чието представяне е с повече от 50% под средното ниво за ЕС. Нещо повече – страната ни отново е на опашката по изобретения, макар да е на първо място по скорост на интернет. Това бе затвърдено и от последния годишен доклад „Иновации БГ“, в който България е класирана като „европейски тигър“ по интернет покритие и достъп до бърза мрежа, но като двойкаджия по държавно финансиране на изобретенията.

По програмата ще се отпускат пари и за енергийни обследвания и одити на сградите. Ще се плаща и за поставянето на малки ВЕИ инсталации. От проекта е отпаднала идеята за раздаване на ваучери за иновации, която бе лансирана от бившия икономически министър Делян Добрев. Целта бе да не се финансират проекти за изобретения, чийто по-късен смисъл е неясен, а фирмите да си поръчват продукти, от които наистина се нуждаят. Ваучери все пак ще има, но един от вариантите е те да се дават за обучение на персонала. Схемата вече е отработена с програмите на Агенцията по заетостта „Аз мога“ и „Аз мога повече“, по които хората получаваха ваучер за езиково или професионално обучение в размер на съответно 700 лв. и 1800 лв.

Освен стандартните идеи за производство и иновации, ще се насърчават и такива, свързани с творческите и културните индустрии. Досега по настоящата програма пари за подобни дейности получиха „Дрийм тийм“, която продуцира „Комиците“, „Глобал филмс“, която стои зад „Господари на ефира“, „Камера“ на Димитър Митовски, който снима сериала „Стъклен дом“ и др. Трън в очите се оказа и одобрен проект на компанията „Пайнер Медиа“ на стойност 3.1 млн.лв. за покупка на нова техника. Макар той да бе спечелен изцяло по правилата на програмата, заради общественото недоволство компанията се отказа от парите и реши да обнови студиата си за своя сметка. Ще се насърчават и фирми, които разработват продукти и услуги, свързани с активното застаряване на населението, социално-здравно предпримачество и др.

ОЩЕ ПАРИ

Пари ще има и за довършването на „София тех парк“. За този проект бе взето решение да бъде приключен през новия програмен период. Обявената цел е той да бъде превърнат в научно-технологичен парк от световно ниво. Допълнителни средства ще бъдат отделени и за изграждането на газовата връзка със Сърбия, която все още е само намерение. С парите ще бъдат подпомогнати процедурите по отчуждаването, изграждането, строителния надзор и одита на целия проект.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *