Много лоши новини

1. Бюджетният дефицит за 2009 по европейската методология се оказва, че е 3,7% от БВП след като в него са отразени всички сключени договори и анекси. Това говори много лошо за бюджетната дисциплина – не може да се подписват толкова договори без да има финансиране. Отделно, ако тези договори не се прекратят, ще трябва и да се плащат, т.е. ще създават проблеми на бюджетите и през тази и следващите години.
2. Правителството сеотказва да кандидатства за влизане в механизма ERMII (чакалнята на еврозоната) тази година. Това е поредната отложена реформа, поредният приоритет, по който няма да се полагат усилия. От това нищо добро няма да последва.
3. Индустриалното производство имапо-голям спадпрез февруари, отколкото през януари – въпреки че има поне няколко обяснения (Лукойл беше в ремонт през февруари, а и гърците бяха блокирали границата).
4. Чуват се твърдения, че правителството е забавяло плащания към бизнеса с цел да подобри бюджета и да изпълни критериите за Еврозоната. Кога ще се разбере, че критериите за Еврозоната се отчитат по европейската бюджетна методология – а по европейската методология забавените плащания не подобряват бюджета?
5. Сега ще се появят някакви популисти, които ще твърдят, че след като няма да влизаме в еврозоната можем да разпуснем бюджета и да се откажем от намалението на разходите и антикризисните мерки. Ако това стане, гръцкият сценарий пред България ще бъде открит – което би означавало удължаване на рецесията, големи икономически рискове и в крайна сметка, МВФ.
6. Ако не се вземат веднага сериозни мерки за затягане на бюджетната дисциплина, намаление на разходите и стартиране на реформите, рискът от намаление на кредитния рейтинг и влошаване на ситуацията е висок.

Георги Ангелов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *