Монди пакеджинг” затваря фабриката в Стамболийски

750 души от Фабриката за хартия в Стамболийски остават без работа от 1 юни, съобщи председателят на предизборния щаб на ВМРО в Пловдив Слави Георгиев. По информация на Дарик обаче съкратените ще бъдат 560, колкото е целият персонал, с изключение на охраната. Предприятието, което е най-голямото в общината и осигурява значителна част от приходите в местния бюджет, бе спряно временно още на 4 декември заради срив на пазарите. 90 процента от клиентите на бившия „Целхарт“, който произвежда основно хартиени чували, са в чужбина – Европа, Северна Африка, Азия и Индия, а циментовите заводи там са сред най-потърпевшите от световната финансова криза.

Заводът е заработил отново преди около месец и половина. По информация на председателя на Общинския съвет в Стамболийски Никола Михайлов, вече са съкратени около 230 човека, а в Бюрото по труда е подадено уведомление за освобождаването на още 300. Българските мениджъри отказват всякакъв коментар с мотив, че не са оторизирани и препращат към централата на мултинационалния концерн във Виена.

„От работници знаем, че производствените мощности ще бъдат консервирани с обещанието да заработят отново през есента”, каза Никола Михайлов. Той призна, че общинската администрация е изключително притеснена от затварянето на най-голямото предприятие в района и заради безработицата, и заради приходите в общинския бюджет. Таксите и данъците, които Фабриката за хартия внася в местната хазна, са основно перо в бюджета на малката община. Само за експлоатацията на собственото си депо заводът плаща по 50 000 лева годишно.

Бившият „Целхарт” затваря за втори път. Първият бе, когато преди 9 години, тогавашният собственик – турският „Ъшъклар холдинг” на Риза Ъшък, я докара до фалит. Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Международната финансова корпорация (МФК) от групата на Световната банка, които бяха отпуснали $30 млн. за преоборудване, станаха собственици на заложените при тях активи и, регистрирайки ново, чисто от задължения дружество, размразиха производството през 2002 година. Две години по-късно заводът спира временно за по месец-два заради недостиг на суровина покрай кризите, предизвикани от безконтролния износ на българска дървесина. През 2006 г. Фабриката за хартия стана собственост на мултинационалния концерн „Монди пакеджинг”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *