Москва ще изкупува 1/4 от нефта на Техеран

Русия и Иран ще отвърнат на западните санкции със сключване на сделки за милиарди долари, като се предвижда Москва да изкупува една четвърт от целия нефтодобив на Техеран, а в замяна да доставя машини, зърно и услуги.

Споразумението между двете държави предвижда Русия да купува „много големи обеми – приблизително 500 хиляди барела дневно или 25 милиона тона годишно, тоест около четвърт от целия ирански нефтодобив”, посочват руски медии.

„Русия безспорно ще може да продаде петрола, получен от Иран – проблемът е само в цената“, коментира руският експерт Михаил Перфилов.

Освен суров петрол Иран може да доставя на Русия „нефтохимическа продукция, цимент, килими, преработени зеленчуци и плодове“, прогнозира посланикът на Москва в Техеран Леван Джагарян.

От своя страна Москва се ангажира да доставя на Техеран оборудване, машини, метали, зърно и услуги. Рязкото развитие на икономическите връзки между двете страни обаче се сблъсква с един голям проблем – петролното ембарго над Иран. Затова Москва и Техеран търсят варианти, които да са икономически целесъобразни и заедно с това да не нарушават ембаргото.

Според източници на „Комерсант“ от руското правителство САЩ „са правили опити да провалят сделката, заплашвайки със санкции руски и ирански компании“.

Заедно с това изданието посочва, че по политически причини Кремъл се е пренасочил от договори с Беларус и Украйна към такива с Иран, Китай и Африка.

Удар по европейските авиокомпании

Русия обмисля възможността да ограничи или дори да забрани полетите на европейски авиокомпании над Сибир, откъдето минават най-кратките маршрути между Европа и Азия.

Това ще принуди компаниите да търсят алтернативни и по-дълги маршрути, което ще доведе до поскъпване на полетите.

Причината за тази мярка са санкциите на ЕС, заради които на нискотарифната дъщерна авиокомпания на държавната „Аерофлот” беше забранено да лети над Евросъюза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *