МФ внася с бюджета законодателни промени за КТБ

МФ предвижда законодателни промени във връзка с КТБ в предлаганата актуализация на бюджета. Предлага се 2 млрд. нов дълг заради гарантираните депозити.
Дефицит за 2014 г. в размер на 3,7 процента от прогнозния БВП и осигуряване на допълнително дългово финансиране в размер на до 4,5 млрд. лв. в рамките на годината.
Това предвижда проектозаконът за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България, който бе публикуван на страницата на Министерството на финансите.

Предстои законопроектът да бъде разгледан на първото заседание на правителството на 11 ноември.

Ще бъде оттеглен изготвеният и внесен в Народното събрание от служебното правителство законопроект за актуализация на бюджета.

Правителството очаква допълнителни икономии в разходите в размер на около 120 млн. лв. (0,2 процента от прогнозния БВП) за сметка на спестяване в разходите по бюджетите на министерствата и ведомствата след предприемане на мерки за приоритизиране и оптимизиране на разходите им.

Вариантът на актуализация на бюджета, предложен от новия финансов министър Владислав Горанов, се отличава основно в решаването на казуса с Корпоративна търговска банка.Служебният финансов министър Румен Порожанов бе предвидил два варианта за дофинансиране на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ),Горанов обаче предлага категоричното решение Фондът да получи държавен заем от 2 млрд. лева, за да започне плащанията на 4 декември, както обяви ФГВБ.

Единият от вариантите на Порожанов е чрезоблигационна емисия на ФГВБ за осигуряване на ликвидност на фонда, гарантирана от държавата. Другият е нужният ресурс да се осигури чрез ликвидна подкрепа от държавата.

Недостигът във ФГВБ за изплащането на гарантираните депозити в КТБ е1,5-1,6 млрд. лв.
И при единия, и при другия правителството се нуждае от законодателна санкция, каза неотдавна Порожанов.

Новият законопроект предлага и допълнителни законодателни промени в контекста на отнетия лиценз на банката.

Парите на държавните предприятия в КТБ ще се превърнат във вземания на финансовото министерство.

Предложени са промени в Закона за гарантиране на влоговете в с цел ограничаване на случаите на заобикаляне на закона и предотвратяване на възможността за намаляване на масата на несъстоятелността.

Ето защо се предвижда гаранцията на влоговете да не се прилага спрямо лица, придобили права по влог в резултат на извършени разпоредителни действия с влога в срока на действие на ограничителната мярка на специален надзор.

Предлага се да се промени моментът, към който се прави оценка дали един влог е с привилегировани лихвени условия или не, като оценката ще се извършва към момента на сключване на договора за влог. Изплащането на гарантираните влогове пък ще става чрез повече от една банка-платец.

По-рано председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова съобщи по БНТ, че 10 банки ще изплащат гарантираните влогове в КТБ. Тя обясни, че общините, които имат влогове в КТБ, ще получат 100% от парите си, понеже са защитени с държавни книжа, но някои предприятия могат да изгубят голяма част от парите си, което може да се отрази и на служителите им.

Такси за теглене или други операции няма да има. Парите ще се изплащат само в левове. Ако сметката е валутна, обръщането на сумата ще става според курса за 4 декември – датата, обявена за старт на плащането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *