Мъжете са по-склонни към спекулации от жените

От няколко дни хората от цял свят се чудят на феномена Жером Кервиел – как е възможно този 31-годишен мъж да спекулира със сума, която далеч надхвърля приходите дори и на най-добрите топ-мениджъри, да не говорим за по-обикновените хора. Борсовият психолог от Аахен проф. Рюдигер фон Нитч, споделя в интервю за Seuddeutschezeitung, че мъжете са по-склонни да надценяват собствените си прогнози и спекулират повече от жените. Това, което става всеки ден на борсите, според него „в по-голямата си част няма нищо общо с рационализма”.

Професорът предполага, че брокерът не е имал намерение да ощети банката. Но при хората, когато става дума за абстрактни данни, като например цифри или евро-приходи, често се губи реалната представа, какво се крие наистина зад тях. Вероятно такава е ситуацията и при брокера, който преживява случващото се чрез клавиатурата. При някои хора рискът е тръпка, от която имат нужда. Други вярват на шанса да спечелят значително без много труд. Емпиричните изследвания показват ясно, че мъжете са по-склонни към спекулации от жените. Мъжете по-често надценяват собствените си прогнози, а при по-младите мъже това е още по-силно изразено. Влиянието на възрастта може лесно да се обясни с липсата на опит. А точно опитът е този, който ни учи да се самоконтролираме. На практика по-голяма част от борсовите сделки не се опират на рационални основания, а на надценяването от страна на участниците в търговията на собствените им възможности и мнението, че са „по-хитри” от пазара. Тази илюзия за контрол от участниците на борсовите пазари е доказана ясно от емпирични изследвания. Но е факт, че и най-умната система за прогнози не може да предскаже краткосрочните движения на пазара.

Кервиел вероятно не е глупав човек, иначе не би имал възможност толкова дълго да заблуждава контрольорите на риска в банката. Но стои и въпросът дали в действителност е било толкова трудно да заобиколи контрола. Озовал се е в така наречения „дяволски кръг” – колкото по-големи стават загубите, толкова по-голям риск се поема, за да се покрият те. И когато изходът отново е неблагоприятен загубите вече стават огромни. Точно затова има категорични ограничения на риска, които трябва да предотвратят попадането в този дяволски кръг. Човек, попаднал в ситуация на огромни загуби, има два пътя пред себе си – да си признае и да загуби, или да продължи играта с теоретичния шанс да спечели. Практиката показва, че хора, попаднали в тази ситуация, рискуват по-често, отколкото хора, намиращи се в печеливша позиция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *