Над 1 милиард евро инвестирани в индустриалните зони край Пловдив

Инвестиции за над 1 милиард евро са направени в индустриалните зони около Пловдив, в предприятията на повече от 60 големи компании са разкрити 12 000 работни места. Това съобщи Пламен Панчев, председател на Съвета на директорите на „Сиенит холдинг”, на конференцията „Национални стратегии за индустриално и аграрно преструктуриране“, която се проведе в рамките на Международния технически панаир в Пловдив.

Съществуващите и новоизграждащите се зони ще формират икономическа зона „Тракия“, след като осем общини подписаха договор за нейното съвместно развитие като публично-частно партньорство, съобщи Пламен Панчев. В „Тракия“ се включват промишлените комплекси в общините Куклен, Раковски и „Марица“, новият агроцентър в Калояново, новите проект за индустриална зона с високотехнологичен парк в Калековец и за парк „Образование и високи технологии“ в Пловдив. „Тракия“ ще бъде с площ 10.7 милиона кв. метра, очакват се инвестиции за още 700-800 млн. евро и 30 000 работни места, добави Пламен Панчев. Тя ще даде тласък за индустриализация на региона, развитие на земеделието, повишаване на заетостта и интегриране на малцинствата, поясни той.

Заместник-кметът на община „Марица“ Стефан Цанков презентира българо-белгийски проект за земеделско тържище, чиято реализация започва в началото на 2014 година. В него ще се създадат 8-10 преработвателни предприятия, като за 5 от тях вече има инвеститори, и технологичен център за хранителната индустрия. В началото мениджмънтът ще бъде поверен на експерти от Белгия. Лични консултанти ще съветват производителите, за да се осигурява качествена продукция. Ще има звено за маркетинг и експорт. Планираме експанзия на целия Балкански полуостров и на други външни пазари, заяви Стефан Цанков. Проектът е ключов за региона и ще промени профила на земеделието, коментира той.

На конференцията бе представена система за идентификация на земеделските парцели, която предотвратява измами с евросубсидии и дава информация за наличната земя, а през новия програмен период 2014-2020 г. ще следи и екологични показатели. Областният управител на Смолянска област Димитър Кръстанов очерта стратегията за нейното развитие през следващите 7 години. Бяха описани и успешни бизнес проекти.

Темата на конференцията предлага интересен ракурс за дискусии, свързващи икономика, политика и възможности за бизнес, се казва в поздравителния адрес на министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков. „Избрахме тази тема, защото днес в Европа акцентът се поставя върху регионалните стратегии, с които да се съкрати кризисният цикъл. Спряхме се на Пловдив за домакин на първата среща, тъй като е център на един от най-големите региони в страната“, заяви проф. Кръстьо Петков, председател на УС на Съюза на икономистите в България, който бе съорганизатор на проявата заедно с Федерацията на научно-техническите съюзи и Европейския колеж по икономика и управление.

„Нашата област дава 7.5% от брутния вътрешен продукт, тя е лидер в Южния централен район, има модерна структура на икономиката. Чрез модернизация на селското стопанство и индустрията може да се намали безработицата и да се подобри жизненият стандарт“, подчерта в приветствието си областният управител на Пловдивска област Венцислав Каймаканов.

Конференцията бе част от съпътстващата програма на Международния технически панаир в Пловдив, включваща над 30 делови прояви. Изложението продължава до 5 октомври.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *