Над 1 трилион долара мръсни пари се изпират годишно

До този извод от KPMG са достигнали след анализ на данни от 224 банки в 55 държави по света

Въпреки всички мерки, предприети от банките в борбата с подозрителните сделки, в света ежегодно се изпират огромни суми „мръсни“ пари.

Според доклад, публикуван от международната консултантска фирма KPMG, всяка година чрез световната финансова система се превъртат над 1 трилион долара мръсни пари, идващи от търговията с наркотици, оръжия и други престъпления.

До този извод анализаторите на компанията са достигнали след анализ на данни от 224 банки в 55 държави по света, обяснява „Дойче веле“.

В изследването се посочва, че в сравнение с 2004 г. разходите на банките за борбата с прането на пари са се увеличили с 60%.

Основно тези средства са похарчени за покупката на нови компютърни системи и обучението на персонала да разпознава подозрителните банкови операции.

Съгласно прогнозите тези разходи през 2010 г. ще се увеличат с 1/3. Въпреки това има още много какво да се желае.

Над 75% от анкетираните банки не са в състояние да контролират движението на парични потоци и задграничните сметки на своите клиенти.

ЕС смята да форсира борбата с прането на пари в Европа, допълва БГНЕС.

До 15 декември т.г. третата директива на ЕС за борба с нелегалните банкови операции трябва да бъде включена в националните законодателства на страните членки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *