Над 2,1 млн. лв. са възстановили синдиците на КТБ през втората седмица на март

Над 2,1 млн. лв. събраха синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) от предприети от тях правни действия по осребряване на вземанията на банката през втората седмица на март. Това става ясно от седмичния отчет на Ангел Донов и Кристи Маринова за периода 7-12 март, публикуван на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

Най-голяма част от вземанията – над 1,9 млн. лв., са от действащи финансови институции, 183 218,18 лв. – от юридически лица по дължими от тях кредити, 53 883,37 лв. – от физически лица, а 2 080 лв. са вземания, класифицирани в графа „други“.

Донов и Маринова са поискали разрешение от ФГВБ да извършат извънредни, непредвидени в бюджета им за месеца разходи. Според препратките към Закона за банковата несъстоятелност и последователността в седмичния отчет на синдиците очевидно между тях и ФГВБ е водена уточняваща кореспонденция от нуждата за непредвидени разходи.

Според Закона за банковата несъстоятелност когато извършването на извънредни разходи е неотложно с оглед запазване на масата на несъстоятелността и не е възможно получаване на предварително разрешение, синдиците могат да ги извършат и след това да поискат последващото им одобряване. В седмичния документ обаче няма повече подробности.

Синдиците са поискали и от ФГВБ преди да е одобрена програмата за осребряване да продадат „бързо развалящи се вещи от масата на несъстоятелността или вещи и права от масата на несъстоятелността с бързо намаляваща стойност“, както е записано в Закона за банковата несъстоятелност.

По-скоро става дума за активи с бързо намаляваща стойност и за над 3 хил. лв. По принцип ФГВБ дава предварително разрешение на синдиците за извършване на разпореждане с паричните средства на банката, както и за всяка сделка или действие, чийто имуществен интерес надхвърля 3 хил. лв., и утвърждава условията, при които да бъдат извършени.

Освен това синдиците работят по съставянето на списъците по чл. 66, ал. 7, т. 1, 2 и 3, които касаят приетите вземания, по които не са направени възражения, неприетите вземания, за които е подадено възражение пред съда, и на приетите вземания, които са оспорени пред съда чрез възражение, подадено пред синдиците.

Те са изпратили становище до министъра на финансите Владислав Горанов във връзка с неназован в отчета народен представител относно предприетите действия след представянето на доклада на Alix Partners.

Донов и Маринова са изпратили и становище до Комисията по правни въпроси на парламента във връзка с предложенията за промени в Закона за банковата несъстоятелност.

Става дума за предложенията, касаещиотчетността и възнагражденията на синдиците, както и тези, свързани с възможносттадокладът на Alix Partners да бъде публичен. На провелото се на 11 март заседание Комисията по правни въпроси реши докладът на компанията да бъде представен пред обществеността.

В седмичния доклад отново пише, че заедно с международната компания, която през юни 2015 г. беше наета да извърши действия по проследяване и връщане на активи на КТБ, се „провеждат многократни разговори и се разменя официална кореспонденция по повод актуални теми, свързани с изготвения от тях доклад“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *