Наемите на индустриалните площи в ЦИЕ с най-голям ръст в света през 2008

Наемите на индустриалните площи в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) са отчели значителен ръст през 2008 г. на фона на глобалното забавяне в сектора, причинено от икономическия спад, сочи доклад на консултантската компания Cushman & Wakefield.
Ръстът на наемите в световен мащаб е бил едва 2,4% през изминалата година, в сравнение с 6,1% през предходната. По-развитите пазари в Северна Америка и Западна Европа са били първите, които са реагирали на кризата през 2008 г., като до края на годината всички региони по света са били засегнати от спада на пазара на имоти и в икономиката.
Въпреки това годишният ръст в наемите на индустриалните площи в ЦИЕ е бил 6,7%, на практика непроменен от предходната година. Значителна активност са регистрирали пазарите в Полша и Украйна, на които се наблюдава голямо търсене и сравнителна липса на модерни площи. Наемите в Полша са се покачили с 28% през 2008 г., а тези в Украйна – с 25%.

Докладът сравнява наемните нива в 135 индустриални зони в целия свят. През 2008 г. 34% от тях отбелязват ръст в наемните нива, в 41% от изследваните локации има спад, а при 24% няма регистрирана промяна. Докладът е базиран върху средните стойности, отразяващи наемите в най-атрактивните индустриални зони в съответните градове или населени места.
За осма поредна година площите около Хийтроу в Лондон са били най-скъпите в света с годишен наем от 185 евро на кв. м, следвани от тези в Токио със 179 евро. Дъблин е спаднал до трета позиция от втора с наеми от 157 евро на кв. м на година.
„Регионът в ЦИЕ изпреварва своите съседи от „стара“ Европа през последното десетилетие, както по отношение на ръст в строителството, така и по усвояване на индустриални площи“, казва Фердинанд Хлобил, директор Индустриални площи за ЦИЕ в Cushman & Wakefield. „Основната движеща сила през последните години е пренасочването на производството и дистрибуцията от Запад към Изток. Това се очаква да продължи главно поради факта, че около 40% от населението на Европа е в Централна и Източна Европа. Огромният потенциален потребителски пазар в ЦИЕ е все още много недоразвит и дори взимайки предвид настоящата глобална криза, ние очакваме ръстът на индустриалните пазари да продължи в средносрочен план.“
Западна Европа все още има най-скъпите индустриални локации в света, но ръстът в наемите през 2008 г. беше незначителен, добавя Бари Дейвид, главен анализатор в компанията. „Повечето западноевропейски пазари отчетоха стагнация в наемите през 2008 г., докато търсенето от страна на наемателите намаляваше. Всъщност глобалният спад в наемите е причинен главно от (липсата на) търсене, тъй като предлагането на много от индустриалните пазари остава недостатъчно по отношение на модерни площи. Понижаващата се абсорбция е тенденция, която се забелязва на повечето от глобалните индустриални пазари и се очаква да продължи и през 2009 г.“, казва той.
Пазарите в Латинска Америка също са отчели по-голям ръст в наемите на фонда на повечето региони.

София е 20-ият най-скъп пазар в света
Наемните нива на индустриалните площи в България са отбелязали повишение от 8% през 2008 г., което прави София един от лидерите по покачване на Стария континент. С половин евро повече са плащали компаниите у нас през изминалата година в сравнение с 2007 г., казват от Forton International, ексклузивен партньор на Cushman & Wakefield за България, Сърбия и Македония.
Със среден наем от 79 евро за кв.м за година, или 6,5 евро/кв. м. за месец, България се изкачва с 12 места в класацията на най-скъпите индустриални зони и заема 20-та позиция, като след нея остават много европейски столици. Наемните нива у нас изглеждат още по-високи на фона на средната за региона стойност от 66 евро за кв.м. за година.
„Въпреки наличните планове за мащабни проекти в областта на индустриалните и логистични площи, предлагането на готови модерни проекти е ограничено. Това обяснява и високите наемни нива за най-атрактивните обекти в София”, коментира Сергей Койнов, изпълнителен директор на Forton International. „През 2009 година очакваме проектите в развитие да бъдат успешно отдадени под наем. По-голямата част от инвеститорите в сектора ще искат първо да намерят наематели и след това да започнат изграждането на нови площи. Това предполага, че търсенето на качествено изградени индустриални и логистични площи ще остане високо.”

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *