Най-бедни сме в Европа

Няма да има апокалипсис на 1 януари, заяви Сергей Станишев

Живеем по-добре, но пак сме най-зле. Това отчете премиерът Сергей Станишев. Не каза обаче докога ще сме така. Може би защото е ясно. До 1 януари 2007 г. Всички чакаме. Думите на министър-председателя стопиха големите надежди на оптимистите. Защото премиерът предупреди, че в ЕС няма да ни е леко. Нямало обаче да бъде толкова и страшно, както си мислят заклетите песимисти. Как ли ще бъде? Да влезем, пък ще видим!

Българинът е най-бедният европеец. Това признание направи премиерът Сергей Станишев. Даде го, докато отчиташе работата на кабинета за една година. Свършеното е написано черно на бяло. Върху 101 страници. „България остава последна по равнище на доходите от страните членки на Европейския съюз, включително и след Румъния“, заяви Станишев. Той бе категоричен, че часовникът на воденото от него правителство е настроен за след датата 1 януари 2007 г.

Никой не бива да си създава илюзиите, че на 1 януари 2007 г. ще се събудим в различна страна, която ще бъде коренно променена, в която пътищата ни ще бъдат оправени, а заплатите – европейски, каза Станишев. И допълни – положителните ефекти от членството ни в ЕС няма да дойдат за една нощ. Премиерът обаче обеща, че няма да се случат и апокалиптичните сценарии – цените да скочат и да станат европейски, а заплатите да останат същите.

С 10% се е увеличила средната работна заплата спрямо първата половина на 2005 година, отчете премиерът. Хората вече взимат средно по 345 лв. В края на годината се очаква средната работна заплата да стане 365 лв. Ръстът на месечните възнаграждения на хората в частния сектор пък е скочил с 12 на сто. През юли безработицата е паднала на рекордните 9%.

От началото на годината изнасяме повече стоки, отколкото внасяме. Това обаче още не може да се усети, тъй като предишните години вносът е бил много голям, каза премиерът. Станишев се похвали с рекордни размери на чуждестранните инвестиции у нас. Като „голяма несправедливост към нашите майки и бащи“ премиерът определи размера на пенсиите.

От началото на годината минималните пари, които възрастните хора взимат, са се увеличили с 23%.

Без да сме перфектни и да сме свършили всичко, заложихме стабилна основа, каза Станишев. Той бе категоричен, че кабинетът има сериозни структурни проблеми в здравеопазването и образованието, някои региони в страната се развиват и се доближават до европейските, а други се обезлюдяват, липсва и квалифицирана работна ръка в икономиката. Кабинетът ще засили политиката за борба с корупцията и организираната престъпност, почват ревизии на държавните предприятия в ликвидация, каза Станишев. И обвини индиректно Иван Костов, че е управлявал авторитарно и е работел добре избирателно – само със сините кметове.

EС ще ни даде живот по правила, господство на закона, който да важи за всички, каза Станишев.

Антоанета Петева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *