Най-важните причини да се проваляме в продажбите

Ако е така, тази статия ще отговори на този въпрос или поне ще даде яснота за 80% от провалите в продажбите.

Най-важната причина. Бяхте ли достатъчно убедени?
Като добри професионалисти вие знаете, че няма по-голям мотиватор за продажба от убедеността на търговеца. Когато говорим за убеденост, имаме предвид до колко той мисли положително за своята компания, за своя продукт или услуга и за себе си.
Колко пъти ви се е случвало да бъдете подтискани от арогантен купувач. Продадохте ли тогава? Когато някой ви зададе въпроси за продуктите, на които не можете да отговорите положително, не се чувствате силен, нали? А, приятно ли е да се обадите на клиент, за който знаете, че е недоволен от обслужването, на който логистикита е забавила доставката, за която вие сте гарантирали, че ще бъде на време.
Какво е решението?
Вземете един лист хартия и запишете всички хубави неща, които мислите за себе си, за компанията и за продукта. Запишете всички ползи за клиента от това, че работи с вас. Представете си какво той би пропуснал, ако вас, вашите продукти или компания я нямаше на пазара. Разбира се, че на еднодневения тренинг, ще ви дадем много повече инструменти за убеждение и лична мотивация, които може да проложите моментално. Но това е първата стъпка- да обичате себе си, компанията и това, което давате на своите клиенти.
Втората причина: Не сте конкретен и говорите с клишета.
Клиентите не се интересуват от това дали вашите продукти имат добро или лошо качество, дали са красиви или грозни, дали са функционални или безполезни. Това, което ги интересува е защо да си ги купят от вас, а не от някой друг. Забравете клишетата. Дайте им реални примери. Вместо да кажете : „Ние имаме най-доброто съотношение- качество цена”, кажете: „ За цената от 200 лева единствено този продукт ще издържи 10 години без да се надраска, цветът няма да се промени гарантирано 5 години, без значение от външните фактори и може да ползвате нашия сервиз 24 часа в денонощието” Това обяснвава качеството на прост, разбираем и приемлив език.
Третата причина: Не сте личен.
Много клиенти се крият зад продукта или зад компанията си. Те не смеят да покажат себе си. За съжаление навън е война и ако не излезете от окопите, рискувате да бъдете пометени от конкуренцията. Трябва да престанете да мислите, че компания А купува от компания Б. Иван от компания А купува от Георги от компания Б. Бизнесът е личен. Всички, които се крият губят- особено сега.Ако имате проблем, в това да покажете себе си елате на тренинга на 15-ти март, ние можем да ви помогнем.
Четвърта причина: Не умеете да контролирата цикъла на продажба.
Колко често се случва клиент да ви каже аз ще ви се обадя с решението? А след това? Колко често губите по 2 часа в първоначални срещи или при преговори, но сделката не се финализира?Има конкретно решение. Бъдете твърди и се научете полижително да контролирате клиента и сделката. Тук не говорим за манипулация, а за ясни правила. Вие трябва да водите сделката. Така печелите време, умствена енергия и разбира се, че сте по успешни като търговец.
Очаквайте продължението на статията следващата седмица. Тогава ще ви разкрия някои тайни за комуникацията и емоциите в продажбите.
И не забравяйте обичайте клиентите си. Това е по-силно от всички.
Успех!

Вергиния Къшева,  Мениджър Бизнес Развитие,  ИДЕАс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *