Най-големите технологични иновации в здравеопазването през 2014 и 2015 г.

Това са едни от най-големите технологични разработки в сферата на здравеопазването за последните две години. Учените усилено работят за едно различно бъдеще, което изглежда наистина впечатляващо, а и доста обнадеждаващо. Ето и някои от най-големите иновации за последните две години.

1. Нанороботи ще се борят с рака

Разработват нанороботи, които ще могат да функционират като наши собствени бели кръвни клетки и да унищожават бактерии и други патогени. Също така учени от Калифорнийския технологичен институт са разработили нанороботи, които да се движат в кръвоносната система на човек. Миниатюрните роботи са разработени чрез нанотехнология и ще имат задачата да търсят различните видове тумори. След като открият раковата клетка, нанороботите ще влизат в нея и ще се разпадат, освобождавайки малка интерферираща РНК. Тъй като самите частици ще блокират основния ген на рака, които създава протеина за неговия растеж, се очаква и този метод да се превърне в ефективно лечение срещу туморните образувания. Все още не е установено дали има странични ефекти и дали действително ще се постигне желаният ефект.

2. Google ще работят и за удължаване на човешкия живот.

Google ще се бори за удължаването на човешкия живот. Calico е дъщерната компания на интернет гиганта, която ще има за цел да участва активно в лечението на старческите заболявания, които играят основна роля в съкращаването на човешкия живот. Проектът ще е под ръководството на Арт Левинсон, който е председател на борда на директорите на Apple, както и на Genentech – компания, която разработва биохимични технологии и лекарства. Макар да е странно за технологична компания като Google, целта на проекта е да се работи за удължаването на човешкия живот, както и за създаването на суперкомпютър, който да може да симулира човешкия мозък и той да може да бъде копиран на т.н. мозъчна карта.

3. Дизайнерската компания NXT Health разработва свръхмодерна “Стая за пациенти 2020″

Няма човек, който да не е стъпвал в болнично заведение и знае, че това не е никак приятно изживяване. Компанията NXT Health ще работи за създаването на болнични стаи, които ще бъдат изградени от предварително направена модулна система от сменяеми части, лесно технологично управление и стилен дизайн. „Стаята за пациенти 2020“ ще е оборудвана със заоблени бели тъч панели, на които ще се появява и важна за пациента информация като медицинското им досие и жизнените им показатели. Целта е да се осигури комфорт и контрол по време на престоя в болниците, както и да се улесни работата на докторите.

4. Намаляват риска от инфекции чрез създаването на виртуални екрани

Компанията HaptoMime създава отразяващи повърхности, които да образуват плаващ виртуален екран и така да се спести прекият допир до повърхности, които няма как да не са наситени с хиляди микроби. Един зъболекар например, няма как да започне преглед без да сложи ръкавици. Когато обаче започне да въвежда данните в компютъра, неизбежно той се докосва и до мишката, и до клавиатурата, по които има полепнали множество бактерии. Разработването на такъв тип отразяващи повърхности ще намали размера на бактериални инфекции, на които са изложени хората.

5. Създават протези, които ще се контролират само със съзнанието

Чрез задълбочени изследвания върху начина, по който съзнанието контролира движенията на крайниците ни, учени са установили, че не е невъзможно да се разработи технология, която да разчита сигналите. Подобен тип технология, която да може да разчита мозъчната дейност би послужила за контролиране на моторните функции на протезни крайници. Целта е да се създадат естествено контролирани изкуствени крайници. Компанията Johns Hopkins Applied Physics Laboratory смята, че е на път да създаде нещо, което може да промени нашия живот. Не само, че ще бъде полезно, но и ще промени хода на историята ни.

6. Сензорни хапчета

Друга иновативна технология, която ще повлияе драстично на бъдещето са сензори-хапчета, които се разграждат в храносмилателната система. Тези сензори ще дават повече информация за човешкото тяло и за ефектите от наложеното лечение върху системите и органите на пациента. Информацията се предава безжично до компютъра или смарттелефона на лекуващия лекар или до пациента и неговите близки. Последната иновация по отношение на хапчетата-сензори е, че те не се нуждаят от батерия, тъй като ползват за енергоизточник самото човешко тяло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *