Най-голямото икономическо чудо в световната история

Чудото е феномен, оригиналност, магия и знамение. В Уикиречника то се определя като необикновено, свръхестествено явление. Чудото е нещо поразително, което удивлява със своята изключителност и необичайност.

В световната икономическа история има много явления, които удивляват със своята изключителност и необичайност. Но според световно известния британски писател и журналист Джон Ланчестър, роден в Хамбург, израстнал в Хонг Конг, завършил образованието си в Англия и живеещ в Лондон, най-голямото икономическо чудо е сътворено от Китай. Не става въпрос за високите проценти на икономически растеж, за това, че Китай стана „фабриката на света”, а за нещо съвсем друго.

За 15 години след 1990 г. средната класа на Китай от 174 милиона е станала 806 милиона, което според Дж. Ланчестър е „най-великото икономическо постижение, където и да било по Земята, за всички времена”. Под средна класа се използува широката дефиниция на този термин като онази част от населението, което се е избавило от бедността.

От 1978 до 2004 г. личните доходи на китайците нарастват с 6,6% на година, което е четири пъти по-бързо от средното за света. Трийсет милиона китайски деца ходят на уроци по пиано.

Някога Хонг Конг сияеше като място на надеждата и възможностите за хората от комунистически Китай, които по всевъзможни нелегални начини се мъчеха да се доберат до там. Сега срещу хълма в Хонг Конг, на който водеха туристите, за да им покажат изостаналата комунистическа страна с оризища, река и друго нищо, се намира Шънджън, най-бързо растящия град в Китай, с население 9 милиона – на място, където съвсем буквално преди трийсет години нямаше една постройка.

Вече го няма дивия стремеж към Хонг Конг от времето, когато беше най-необузданата свободна пазарна икономика в света с изключителен икономически растеж. Но нямаше социална държава, гарантирано здравеопазване или образование, а по хълмовете на острова никнеха бидонвили, чиито обитатели не разполагаха с електричество, течаща вода, лекарства или училища за своите деца.

Китай наистина сътвори икономическо чудо!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *