Най-губещите валути през 2019 г.

Повечето хора се интересуват и знаят за най-силните, най-стабилните и мощни валути, например щатски долар, евро, британска лира, швейцарски франк. Те се използват широко в целия свят и рядко променят рязко и с много стойността си. В света обаче има много други валути, които не струват почти нищо.Най-губещите валути през 2019 г..

Свързано изображение

Ситуацията обаче се променя много бързо и понякога е трудно да се определи кои валути са станали най-силни и кои са най-слабите. Въпреки това, специализираният сайт Vestifinance класира 5-те основни аутсайдери на 2019 година.Най-губещите валути през 2019 г., информира infostock.bg.

1. Ирански риал

През изминалата 2019 г. иранският риал стана най-слабата валута. Към 12 декември на черния пазар в страната доларът струваше 114 хиляди риала, а официалният курс беше приблизително 42 хиляди риала.

Жителите там често използват термин като томани, което означава 10 риала. По този начин, ако бъдете помолени да платите 200 томана, това означава 2 хиляди риала.

Отслабването на валутата се дължи преди всичко на икономически и политически санкции. Тези мерки включват главно ограничаване на достъпа на Иран до световния стоков пазар и доведоха до значителна рецесия в икономиката им. Като износител на петрол Иран вече не можеше да изнася свободно петрола си, което създаде критичен дефицит в националния бюджет.

Припомняме, че през 2016 г. САЩ и ЕС отмениха някои санкции, подобрявайки икономическата ситуация и стабилизирайки иранската валута, но през 2018 г. държавите отново въведоха и затегнаха ограниченията.

2. Венецуелски боливар

Венецуелският боливар е валутата с най-висок процент на инфлация.

Сега за 1 долар дават 4 хиляди 600 боливара, но трябва да се има предвид, че на 20 август 2018 г. се проведе деноминация на националните пари.

Основната причина за това беше хиперинфлацията от около 830 хиляди процента. И дори след деноминацията, увеличението на цените се продължава всеки ден.

Преди деноминацията американският долар струваше почти 250 хиляди стари боливара. Старите банкноти бяха заменени в съотношение 1 към 100 хиляди. Създадената петролова криптовалута , предназначена да се бори с долара, само ускори нивото на хиперинфлация, защото властите определят курса на долара, както им харесва, котировките на черния пазар са много различни.

3. Виетнамски донг

Виетнамският донг е третата най-евтина валута в света. Доларът струва 23 хиляди 187 донга.

Всъщност всичко тук не е толкова лошо, колкото може да изглежда на пръв поглед. Виетнам все още върви по своя труден път от централизирана към пазарна икономика и това отчасти е причината валутата на тази страна да бъде силно подценена днес.

Резултат с изображение за виетнамска валута

Въпреки това много експерти твърдят, че правителството на Виетнам е на правилния път и скоро ситуацията в икономиката ще се подобри драстично, а стойността на валутата ще настигне азиатските си съседи.

4. Индонезийска рупия

Американският долар в Индонезия се оценява на около 14 хиляди рупии. През 2016 г., поради твърде ниската цена на старите банкноти, с указ на президента бяха емитирани 7 нови купюри с номинал от 1 до 100 хиляди рупии.

Индонезия е икономически стабилна и сравнително развита страна в Югоизточна Азия. Парите тук обаче имат много нисък валутен курс. Регулаторните органи на страната предприемат всички мерки за укрепване на националната валута, но всичките им усилия доведоха само до незначителни промени.

Резултат с изображение за Индонезийска рупия

5. Сиера- Леонски леон

Доларът в Сиера Леоне струва 9 хиляди 700 леона. Но няма абсолютно нищо, с което да се изненадате. Това е много бедна африканска страна, която е преживява сериозни изпитания. В резултат всичко това доведе до обезценяване на местните пари. Доскоро имаше гражданска война, а и сега смъртоносният вирус Ебола отново бушува.Източник: Money.bg

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *