Най-накрая ЕС постигна споразумение за новите трудови директиви

Днес рано сутринта (10.06.08) европейските министри на труда и социалната политика успяха да постигнат споразумение относно правата на работниците на непълен работен ден, наети с помощта на трудова агенция, и броят на работните часове в седмицата.
Съгласно новоприетата Директива за броя на работните часове в седмица, работното време на хората, които работят на повикване, ще бъде разделено на „активно“ и „пасивно”. Активното работно време всъщност ще се брои за реално работно време. Пасивното обаче може да бъде броено също като реално работно време, ако това се позволява от националните закони или ако работодателят и работещият постигнат споразумение. Стандартният максимален лимит на работната седмица в ЕС остава 48 часа, освен ако няма други условия по трудовия договор. Работниците, които искат да се възползват от т.нар. opt-out (неприлагане на максимална 48-часова работна седмица, при условие че работникът даде съгласието си за това в индивидуален договор), могат да работят максимум 60 часа на седмица.
Относно правата на работниците на непълен работен ден, наети с помощта на трудова агенция, европейските социални министри решиха да има равнопоставеност при заплащането с работниците на пълен работен ден още от самото начало на започване на работа. Това право може да бъде ограничено чрез колективен трудов договор, както и чрез споразумения между работодателите на национално ниво. Работниците на непълен работен ден ще се ползват от същите привилегии като колегите си на пълен работен ден – могат да използват безплатно детска забавачница, транспортни услуги, да се хранят в столовата на компанията.
Приемането на новите директиви безспорно е голям успех, коментира европейският комисар по заетостта и социалната политика Владимир Шпидла. Той заяви, че това е голям успех и изрази увереност, че ЕП ще потвърди решението на министрите.
Предложенията се обсъждаха още от 2005 година, като основната причина за забавянето на приемането им беше опозицията от страна на Великобритания.
econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *