НАП проверява 2000 фирми за недекларирана заетост

Националната агенция по приходите и Инспекцията по труда започват проверки в 2000 предприятия, определени като рискови за укриване на данъци и осигуровки, защото, без да има икономическа логика, персоналът им е масово зает на непълен работен ден. Става въпрос за 17 хил. служители, които са с договор за четиричасов работен ден, обясниха от НАП пред „Сега“. У нас през юни има 200 000 души, заети на непълен работен ден, по данни на приходната агенция. Това означава, че 8% от всички работещи са на непълен работен ден. За сравнение през 2011 г. бе установено, че заетите на непълно работно време са 164 хил.

Фирмите под наблюдение са селектирани от над 3000, които инспекторите са наблюдавали, включително държавни и общински организации. „Основният рисков критерий за нас е относителният дял на заетите в едно предприятие, които се трудят на половин работен ден спрямо общия персонал. Например, ако всеки втори е зает на 4 часа, това за нас е рискова фирма. Не е задължително обаче във всички тези фирми да има нарушение“, коментираха от НАП. За различните по големина фирми рисковият дял на непълната заетост е различен.

В следващите две седмици всяка от набелязаните 2000 фирми ще получи писмо от НАП, че е поставена под наблюдение заради риск за укриване на данъци и осигуровки чрез договаряне на по-кратък работен ден и съответно по-ниско възнаграждение от реално получаваното, съобщиха от Инспекцията по труда. Ако след писмото няма промяна в поведението на фирмите, тоест трудовите договори за пълен работен ден не се увеличат, данъчните и трудовите инспектори ще започнат съвместни проверки. Установяването на служители, които са наети на половин ден, но реално работят 8 часа, не е лесно, защото е необходимо и съдействие на самите служители, а те не са склонни на това. Затова най-вероятно ще се наложи една и съща фирма да бъде проверявана по два и три пъти, за да може да се установи нарушение, тъй като според вратичка в законодателството управителят на дадена фирма може да представи конкретната ситуация като полагане на извънреден труд. Ако инспекторите установят повторно случай на „извънреден труд“, то тогава вече имат правомощия да санкционират фирмата.

Колко е трудно реално да се установи нарушение при тези договори обаче, показват резултатите на Инспекцията по труда – през 2013 г. едва 146 заети са преминали на пълно работно време след намесата на инспекторите, а от началото на тази година до края на юли случаите са 46. Най-често нарушенията са в ресторантьорството, търговията на дребно, строителството, в производството на облекло и на хранителни продукти.

СРАВНЕНИЕ

Преди две години след проверки на НАП и ГИТ над 25 хил. души, които са били осигурявани на 4-часов работен ден, заработиха на пълно работно време. От 164 000 служители, които се водят на 4-часов работен ден, проверките установиха, че над 70% от тези хора всъщност полагат труд по 8, 10 или дори повече часове на ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *