НАП регистрира троен скок на безнадеждните длъжници за 10 години

Списъкът на НАП с некоректни данъкоплатци продължава застрашително да расте, а щетите за бюджета са огромни. Официалните данни на Националната агенция за приходите (НАП) показват, че длъжниците, които имат просрочия за над 5000 лева и сумите са трудно събираеми, са се увеличили над три пъти за 10 години, коментира бившият председател на Сметната палата Георги Николов за в. „Сега“. В началото на 2004 г. данъкоплатците, които са имали просрочия за над 5 хиляди лева, са били 4934, като неплатените от тях данъци са възлизали на 1.8 млрд. лева. Към ноември 2014 г. НАП води на отчет над 16 000 такива данъкоплатци, а щетите за бюджета са повече от 14 млрд. лева.

Тревожно е, че само за октомври НАП е обявила 101 нови длъжници, които имат да дават 55.9 млн. лева. Но най-лошото е, че голяма част от просрочията към бюджета са абсолютно несъбираеми. Според ексшефа на Сметната палата основна причина за това е продължаващата измама с регистриране и прехвърляне на фирми бушони на хора, които са голи като пушки.

От години НАП води и обявява на интернет страницата си два списъка на юридическите и физическите лица в страната, които не са платили в срок данъчни и осигурителни задължения в големи размери. В единия списък, който е сравнително малък, попадат данъкоплатци, които все пак имат някакви активи и хазната може да събере поне част от своите вземания от тях. Към края на 2014 г. в него фигурират 3164 длъжници. Сред тях са известни имена като „Бургаски корабостроителници“ и ГУСВ (Главно управление „Строителство и възстановяване“). В другия списък – на безнадеждните, към 30 ноември фигурират 13 747 имена. Това са длъжници, които имат да плащат данъци и осигуровки над 5000 лева, а не са се отзовали на поканата на НАП за изясняване на положението, нямат имущество, върху което могат да се наложат обезпечителни мерки, не са предоставили обезпечения и нямат никакви вземания, от които евентуално биха могли да погасят поне част от борча си към бюджета.

През 2010 г. стана ясно, че схемата с използване на клошари бизнесмени се разраства и придобива застрашителни размери. Тогава се разбра, че НАП има да събира над 9 млрд. лева – основно ДДС, но е изправена пред задачата да вземе на босия цървулите. Националният „рекорд“ принадлежи на беден ром, на чието име се водят 170 кухи фирми – с големи дългове и нулеви активи. През 2011 г. бяха приети законови поправки, които трябваше да пресекат феномена. Но ето че изпитаната схема за точене на бюджета продължава да работи. Затова според доц. Георги Николов е крайно време да се прокарат нови мерки срещу измамите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *