На енергийната борса ще се търгува и газ

В скоро време за търговия на енергийната борса ще бъде предложен и природен газ. Това съобщава министърът на енергетиката Теменужка Петкова в интервю пред „Труд“.

Тя уточнява, че засега няма друг вариант освен газът да е руски, но се работело и по диверсификация на източниците, за да „имаме по-развит пазар“.

По думите й през последната година министерството е успяло да раздвижи всички проекти за газови връзки със съседните страни.

През април се очаква да е готов доклад на Световната банка, който да предлага модел за пълната либерализация на енергийния пазар. При сегашната ситуация хем има либерализация – тоест свободни цени, хем се запазват преференциалните цени за зелени централи. Целта на избора на модел е да се покрива разликата между пазарните и преференциалните цени.

В отговор на въпрос Петкова посочва, че около 20 февруари се очаква вече да има оферти от 10-те банки, с които БЕХ проведе преговори за отпускане на заем, с който НЕК да се разплати с компаниите, на които дължи. Общо задълженията на държавното дружество са 1.191 млрд. лв., като 950 млн. лв. от тях са дългове към двата американски теца. Преди да се платят тези суми, няма да влязат в сила договорите за изкупуване на тока от тях на по-ниска цена.

Търсеният от НЕК заем от банките е до 650 млн. евро, но не по-малко от дълговете към двете централи, уточнява Петкова.

„Южен поток“ още не е прекратен

От думите й се разбира, че „Газпром“ все още не е изпратил писмо, с което уведомява официално България за прекратяването на проекта „Южен поток“. Продължават да се издават разрешителни и за морската част на проекта, в която българското дружество не е инвеститор. „Южен поток България“ все още действа. На въпрос защо не се прекрати съществуването му Петкова обяснява, че това е решение на акционерите в него – „Газпром“ и „Булгаргаз“.

Междувременно „Труд“ съобщава, че изпълнителният директор на „Южен поток България“ и бивш директор на „Булгаргаз“ Димитър Гогов напуска. Мястото му се поема от Борис Янакиев. Според решение на акционерите на компанията пък шефовете в дружеството ще вземат почти осем пъти по-ниски заплати за месец – вместо досегашните 7600 лв. ще вземат по 500 евро.

Общото събрание е решило да прекрати и договорите с три от фирмите си изпълнители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *