На 41 място сме по иновации

България попада в топ 50 на най-иновативните държави в света, класирани от агенция Bloomberg. Страната заема 41-во място в шестото издание на Bloomberg Innovation Index, след като през 2017 г. не успя да влезе в челната петдесетица, а година по-рано беше 42-ра измежду 84 включени в подреждането държави.

Индексът се съставя на базата на седем критерия с равно тегло – интензивност на развойната дейност, производство с добавена стойност, производителност, концентрация на високотехнологични компании, следгимназиално образование, концентрация на изследователи и патенти. При изготвянето му от агенцията разглеждат над 200 икономики, всяка от които се оценява по скала от 1 до 100 въз основа на представянето си по седемте показателя.

Представянето на България

Въпреки че отново влиза в топ 50 – с краен резултат от 51.54, в по-голямата част от показателите представянето на България се влошава в сравнение с данните за 2016 г., като това е най-силно изразено по критерия „производство с добавена стойност“ (който от Bloomberg измерват като процент от БВП и спрямо паритета на покупателната способност) – там страната вече е на 34-то място от 50 държави, докато преди две години е била в горната част на таблицата – на 25-а позиция от 84 държави.

Влошаване на позициите в сравнение с постигнатото преди две години има при показателите „концентрация на високотехнологични компании“ (39-о място), „следгимназиално образование“ (38-о място) и „патенти“ (48-о място). Страната обаче се изкачва до 37-а позиция по критерия, измерващ интензитета на разходите за развойна дейност, след като през 2016 г. е била 46-а. Подобрение с по две позиции има и по критериите „производителност“ (41-во място) и „концентрация на изследователи“ (37-о място).

Глобалните лидери

Лидер по иновативност за пета поредна година остава Южна Корея, чийто краен резултат през 2108 г. е 89.28. От началото на века най-голямата компания по пазарна капитализация в страната – Samsung Electronics, е получила повече патенти в САЩ от което и да е друго дружество с изключение на IBM, посочват от Bloomberg, информира в.Капитал.

Второто място остава за Швеция, а челната тройка се допълва от Сингапур, която се изкачва с три позиции спрямо 2017 г. благодарение на силното си представяне в категорията за следгимназиално образование. За първи път откакто се изготвя класацията, САЩ не успяват да влязат в топ 10, отбелязват авторите от агенцията.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *