Не се паникьосвайте, банковата система няма да фалира

Светозар Гледачев, финансов анализатор

Който има и който няма депозити в КТБ, следи със затаен дъх сагата и политическите салтоморталета около тази банка. Някои се събуждат и живеят с поредното риалити от банковия сектор. А новини наистина има. Никой обаче не казва ясно какво точно ще стане на 4 декември? Ще се дават пари и това е хубаво, дори и да не са наши. Но… винаги има едно “Но”. Няма само положително действие в света, то има обратно по сила и посока противодействие. Винаги има и отрицателни последствия. Кои ще са те?

Когато настана банковата паника на 20.06.2014 г. – КТБ, и на 27.06. 2014 – ПИБ, сумарно от двете банки бяха изтеглени около 1.695 милиарда лева От КТБ – 907 млн. лв., и от ПИБ – 788 млн. лв. Около 600 милиона лева останаха под дюшеците и за покупка на недвижима собственост. 1. 043 милиарда се преместиха в други банки.

Какви бяха следствията от това?

1. След 44 месеца на непрекъснато покачване на лихвите те започнаха да падат. Спуснаха се по пързалката и за 4 месеца се намалиха средно не с проценти, а с пъти. Кой губи? Който има пари на депозит. А банките печелят, защото лихвите по кредитите също намаляха, но едва-едва, с 1-2%.

2. Резултатът: печалбата на банките за деветмесечието на 2014 г. се покачи с рекордните 40.5% до 613.4 милиона лева. Кой прави банковата паника? Хората? Кой губи? Пак те. Кой печели? Банките, като се възползва от нашето лековерие. Кьорав карти не играе, както се казва. А повечето хора си мислят, че банките са закъсали и трябва да си изтеглят парите от тях.

3. Водещ мотив стана спасението на парите ни, а не цената, лихвата, която ни плащат. Извод: антипазарното поведение се наказва със загуби.

4. Цените на пазара на недвижима собственост започнаха за първи път след 2008 година не сезонно да се покачват. Не всички и не във всеки град и тип собственост. Средното покачване е от порядъка на 1-2%. Сделките са се увеличили с цели 17%. Това е резултат от изтеглените пари от първата банкова паника. Някои хора, най-изнервените от ситуацията, решиха да заложат на сигурно, инвестираха в собственост, да не разчитат на банки. Да нямат ядове повече с тях. Да не ги правят на маймуни. Колко е добро това решение, ще се види в бъдеще.

5. Настана теглене не само от КТБ и ПИБ, а от всички банки и местенето им в „по-добри”. Банките в България са 27. Най-малката банка е едва с 50 милиона депозити, а Българската банка за развитие – с 1.91 млн. лв. депозити на граждани. Някои хора ще изгорят с повече от КТБ. ТБ ”Виктория“ е със 150 млн. лв. Като се изтеглят дори и малко пари от тях, и те закъсват. От КТБ и ПИБ бяха изтеглени около 10% (13% от КТБ и 10.49% от ПИБ) от депозитите, а в някои незасегнати, не фалирали и работещи банки се изтеглиха около 20%, т.е. почти два пъти повече от закъсалата и фалирала КТБ. Разбирате ли проблема? В суматохата и паниката, водени от първичния инстинкт за самосъхранение, ние, гражданите, щяхме да фалираме една, две малки банки, без те да са виновни. Следствието: едни банки се давят в пари, а в други има недостиг и намалена ликвидност.

Покрай сухото гори и суровото

В тези, които има свръхпредлагане на пари, лихвите паднаха до около 1%, в другите се вдигнаха, за да компенсират тегленето. Сега разликата в лихвите между едните и другите банки е до 500%. Максималната лихва към момента е 5.24%. Много банкери и лично Левон Хампарцумян упрекват, че лихвите в КТБ били високи. Когато тя работеше, разликата от нейните максимални лихви до средните за банковата система бяха една трета. Сега тази разлика е точно двойно – две трети по-голяма. Изводът е, че диспропорциите в системата са се увеличили. Те са резултат от рязкото изтегляне на 1.695 милиарда лева. Ще се компенсират, ще се изравнят, когато системата се успокои, а преди това ще настане нов депозитен туризъм. Представете си едно спокойно и красиво езеро. Но пада канара и се образува вълна. Голяма, после по-малка и по-малка. След време езерото пак се успокоява.

Къде е проблемът? Къде е заплахата? Сега в езерото на паричния пазар ще се стовари 2.5 пъти по-голяма канара, и то точно на 4.12.2014 година, в 8.30 часа. Всички следствия, които изредих, ще се случат, само че 2.5 пъти по-силно. Ще го понесе ли банковата система? Точно от това се страхува правителството. То тегли голям ???дълг??? от 4.5 милиарда лева.

От тях ще даде на фонда (ФГВГ) 2 милиарда и в него средствата ще станат 4.2. Като се разплати с гражданите за 3.6-3.7 милиарда, във фонда ще останат от 600 до 900 милиона лева. Никой не знае колко точно. Точно тези пари са предвидени за евентуална застраховка от лоша верижна реакция. Като видят опашките от 250 000 пред 9 банки, хората да не се наредят пред всички. Така ФГВГ може да финансира 7-8 малки банки. Виждате ли колко сме силни и важни. Бутаме банки. Като природна стихия сме, само че разрушителна.

Като настъпи паника в кошарата, стадото може да бутне оградата и само да отиде при вълците. Кои са те? За да се набавят 4.5 млрд. лв., 3 млрд. лв. ще са от чужди пазари, а 1.5 млрд. лв от местни, чрез ценни книжа. Кой ще купи? Тези, които имат излишък от пари. Кои са те? Първите 5-6 банки, но най-вече първите три. При тях лихвите са ниски, а пари в излишък има. Ние им ги донесохме с първата банкова паника и те няма какво да ги правят. След като финансират фонда тези, същите пари ще се дадат на гражданите след 4 декември и основната част ще се върнат при същите банки. Кръговрат, само че на много по-ниска лихва. Така тези банки ще спечелят законно, лесно и много благодарение на създадените от нас диспропорции в банковата система.

С нашите пари те ще направят двойна печалба, която ще се добави към рекордната им печалба, отчетена за 9-месечието. Кой яде баницата и кой е луд? ПИБ бе спасена с 1.2 млрд. лева депозит от държавата. Ноември месец тя трябва да върне 300 милиона лв. След първия банков шок, изтеглени 877 млн. лв., тя е с най-много привлечени средства от юридически лица, не кредитни институции – 408 млн. лв., а след 4 декември ще бъде и от физически. Така тя ще си върне заема.

Част от банките са увеличили депозитната си маса с 81%, няколко с 50%. А други скромно с 26%. Преди това би било невъзможно за такъв кратък срок. В естествен пазар трябват години. Парите не спят, те работят. Те непрекъснато се движат, като изравняват диспропорциите в системата. Сега ние ще направим нови. Ние ще загубим от лихви, неколкостотин милиона лева, защото се ръководим от емоционални, а не от рационални мотиви. Това винаги е грешно. Какво да се прави? Не се паникьосвайте, банковата система няма да фалира. Депозитите до 100 000 евро са защитени във всички, дори и в най-малките банки. Това е изискване за целия ЕС. Докато сме в ЕС, те ни защитават. Заради тях сега променяне закона така, че до 7 дни при невъзможност да си ползваш парите те да бъдат изплащани от ФГВГ. Дори и да има фалити, за една седмица ще си вземете парите, а не като с КТБ – след 5 месеца. За вас няма да има загуби. Ако не сте милионер, тогава е по-сложно. Да ги ожалиш.

Може ли да падне Валутният борд?

Много трудно и то няма пряка връзка с евентуални фалити на банки. Парите са константа за системата и дали са в 27 или 26 банки, това няма значение. Сумата им е една и съща. Играчите са по-малко. Валутния борд може да го отмени Народното събрание с гласуване от депутатите. Но някой ще посмее ли? По икономически път е много трудно и няма нищо общо с банките. Дръжте парите си поне в две банки. Ако не знаете какво да правите, питайте. Тези, които се мислеха за дяволи и не питаха, изгоряха най-балъшки. Хората с над гарантирания минимум. Някои с милиони. Когато стане паника, ние се мачкаме един други и има сгазени поради липсата на здрав разум. На Запад има много фалирали банки, включително в най-богатите държави, но без жертви от паниката. Резултатът за нас е: държавата тегли кредит, влизаме в свръхдефицит. 3.7% (максималният е 3%), за да се защити от рисковете след 4 декември. Тя не знае как ще реагираме и се подготвя за най-лошия сценарий. Така ще плащаме всички, включително и тези без никакъв депозит. Банките ще печелят повече, депозантите ще имат по-ниски лихви и доходи. Знанието е сила и пари. Не се поддавайте на нова паника. Няма защо. Обеднява се. (в.Марица)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *