Низходящата корекция на фондовия пазар изглежда неизбежна.

 
През този период бяха налице и разочароващи резултати и действителен спад при следните по-важни икономически показатели: основните поръчки на дълготрайни стоки, индексите на икономическата активност на Фед, броя на седмичните заявки за обезщетение за безработица, продажбите на нови и съществуващи жилища, заетостта в частния сектор, индексът ISM за бизнес активността в сектора на услугите и индустриалната продукция.
Тези показатели обхващат по-голямата част от икономиката на САЩ и по принцип предоставят добра представа за това, какво в действителност се случва. В тази връзка, за наблюдение на средносрочните тенденции може да се използва и Индексът на Фед Чикаго за националната активност /CFNAI/, който представлява средно претеглена стойност на 85 месечни икономически индикатори. През последните три месеца CFNAI намалява, като дори премина на негативна територия през март и вероятно ще се понижи още през април.
Тъй като повечето инвеститори взимат решения на база на същите икономически данни, те всички виждат крехкостта на настоящото възстановяване, особено като се имат предвид фискалните проблеми в САЩ, Европа и опасенията за бъдещето на икономиката на Китай.
Ето защо те разглеждат внимателно всяка дума от докладите за заседанията на Федералната комисия за отворени пазари и речите на председателя на Фед, Бен Бернанке, надявайки се да получат намек за нов кръг на количествени улеснения – QE3.
Засега FOMC не дава индикации, че планира подобна радикална промяна на паричната политика на Фед.
Пазарът се движи от предоставената ликвидност от централните банки по целия свят и се страхува, че капиталовият поток от този източник намалява.
Реално QE3 едва ли ще има значителен ефект. Първият кръг на количествени улеснения в САЩ спаси икономическата и финансовата системи от колапс, но от втория имаше минимална полза. А ефектът от евентуален трети кръг на количествени улеснения вероятно ще е по-малък. Така че низходящата корекция на фондовия пазар изглежда неизбежна.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *